Славчо Атанасов:Ние сме категорично против вдигането цената на тока

Героите на деня

Пловдивчани се вдигат срещу поскъпването на тока. На 2 октомври от 19 часа Патриотичният фронт организира митинг пред ЕВН. "Това тревожи най-много всички ни, защото означава поскъпване във всички сфери на икономиката, още по-сериозно обедняване и невъзможност да се преживява – недопустима ситуация за българския народ", заяви водачът на листата на Патриотичния фронт в Пловдив град Славчо Атанасов.

Г-н Атанасов, защо се стигна дотук, според Вас?
Два са източниците, заради които се повишава тази цена. На първо място – ВЕИ-тата.  Според европейските директиви трябва да изпълним като реализация тез прословути ВЕИ-та до 2020 година, а не до 2014 година. Разликата е изключително сериозна. На второ място стои въпросът с двете американски централи у нас. Цената на тока от ВЕИ-та е 300 лева за Мwh,  НЕК е принудена да го купува за толкова, но да го продава после за 90 лева. В американските централи положението е подобно. 190 лева е цената за 1 Мwh. Как няма НЕК да натрупа дългове? Аз съм категорично против тази дупка, която се отваря в НЕК да я плаща българският народ и най-вече бизнесът. Той и без това е достатъчно притиснат. Високите цени на тока ще доведат до поскъпване на всичко.
Още нещо – от ВЕИ-тата, които продават скъпия ток, се произвеждат 1500 Мwh. Цялата система обаче създава ток от 5500 Мwh. Ние отдавна сме преминали европейската квота. Тя не е 20%, както твърдят, а – 16%. В момента произвежданият ток от ВЕИ е около 30%. За каква социална справедливост ми говорят ГЕРБ и Менда Стояновa, при положение, че тяхното правителство издаваха разрешителни на килограм за ВЕИ-та. Публична тайна е, че собственици на възобновяеми енергийни източници са мастити политици, бизнесмени, като Стефан Софиянски и Цветелина Бориславова. Не бива заради грешките на някои бивши министър-председатели и на някои партии, управлявали България, да страда българският народ.

Казахте, че поскъпването на тока ще е поредният удар срещу пловдивчани – защо?
Защото те и сега са натоварени с изключително високи данъци. Увеличаването на цената на тока ще е вече прекомерна тежест. Пловдив беше градът с най-ниските данъци, но дойде кметът на ГЕРБ Иван Тотев и ги вдигна драстично. Стотици фирми от дребния бизнес фалираха, а другите започнаха да местят бизнеса си, хората дори тръгнаха да регистрират МПС-тата си в други общини, за да не плащат толкова.

Какво предлагате в една такава трудна ситуация?
Пет стъпки, с които икономиката да живне. Нужна е сериозна реформа в администрирането. Трябва да се променят няколко закона. Основното е принципът на административния отказ, който действа в момента и отваря огромни врати за корупционни практики. Това трябва да се спре. Нужно е да се замени с принципа на мълчаливото съгласие. Ако до месец администраторът не отговори на гражданина или на бизнеса, трябва да се смята, че те са свободни да действат. Във всички европейски страни е така, но нашият Административен кодекс е точно на обратната позиция.
В никакъв случай не трябва да се вдигат данъците. Нужно е по-добро образование на хората и засилване на административната самостоятелност на общините. Няма държава, която да има силно местно самоуправление, да е слаба. Ние в момента приличаме на същество с голяма глава и хилаво тяло.

Патриотичният фронт се обяви за правителство на националното съгласие?
Нито една политическа сила няма потенциала да управлява сама държавата. Това се видя и при управлението на ГЕРБ, и при Тройната коалиция, и при царя, и при правителството на СДС. Ако погледнете програмите на партиите, ще видите, че поне 80 на сто съвпадат. Въпросът е дали те не са писани само, за да се харесат на избирателите и дали после ще се изпълняват. Затова предлагаме експертно правителство, политическите сили да подпишем харта за спасението на България, като поемем ангажименти към целия български народ. Няма значение при кого ще е мандатът.
 

Споделете ни във:

1 thought on “Славчо Атанасов:Ние сме категорично против вдигането цената на тока

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.