Превозвачите искат спиране на маршрутките в Пловдив

Героите на деня

Спирали им по спирките, обирали им пътниците

Поискаха оставката на Държиков, защитавал корпоративни интереси

90 процента от превозвачите сендаха на една маса за първи път
90 процента от превозвачите сендаха на една маса за първи път
Спирането на движение на маршрутки по пловдивските булеварди поискаха пловдивските превозвачи днес, след среща с областния управител Венцислав Каймаканов. Всички големи играчи в градския транспорт, без един, се събраха при губернатора, за да обсъдят търканията си с общината. Една от темите на разговора бяха маршрутните таксита и тяхното отстраняване от пътните артерии под тепетата. Причините- спирали по спирките на автобусите и обирали пътниците. Те може би са необходими, но по дефиниция са допълнителен транспорт и нямат право да дублират линиите на автобусите, но точно това правят, каза Ангел Батаклиев, който определи срещата при Каймаканов като историческа. Имаме много различия, но за първи път се обединяваме, допълни Батаклиев. Основната тема на днешната дискусия бяха 8-те линии на Градски транспорт и конкурса за тях.

Очевидно в общината няма желание за конкурс, а за пряко договаряне. Докато хората протестират за прозрачност, общината прави нещо непрозрачно. Хората тук искат чиста конкурсна процедура, на която да се борят за въпросните линии на конкурентен принцип в обществена поръчка, каза Венцислав Каймаканов. Обсъди се въпросът за нов принцип на издаването на карти, както и желанието на градоначалника да свали контактната мрежа за тролеите.

Искаме скоростна среща с кмета, която браншът ще организира. След нея аз съм готов да оттегля жалбата си, каза превозвачът Васил Пиронков, който с жалбата си блокира конкурса за линиите. Той смята, че обществената поръчка не е прозрачна, няма критерии за методология за оценяването на кандидатите за осемте линии, няма точни и ясни правила в интерес на пътниците, общината и бизнеса, а се защитават интересите на определена фирма. Няма да се оставим да ни докарат до състоянието, до което бе доведена фирма Градски транспорт. Искаме конкурсът да бъде спечелен от най-достойния, а не от нашия човек, вмъкна той. После допълни, че превозвачите ще искат оставката на зам.-кмета по транспорта Александър Държиков заради защитаването на корпоративния интерес на Автотранс 2000 на фамилия Чолакови. Които единствени не присъстваха на днешната среща, а Каймаканов ги определи като придворен превозвач.

Ангелов и Батаклиев
Ангелов и Батаклиев
Ще искаме създаване на специална комисия с наше участие, която да изготви новата методика за разпределение на субсидиите за градския транспорт.  Има неравнопоставено разпределение на парите. Нашата фирма бе ощетена с 35 хиляди лева от картите за градския транспорт миналата година. Някои превозвачи получават пари, а после не обслужват линиите си. Не е нормален начинът на работа. Искаме издаването на карти на ротационен принцип, или да се издават само от общината, а не както е сега- няколко години подред да се издават от една фирма, каза шефът на Автобуси Пловдив Петко Ангелов, който държи луксозните рейсове по линиите 9 и 11. Само една гума от наш автобус струва колкото целите рейсове по някои линии. Които излизат на загуба, а пък отново играят в конкурси, това е парадокс, допълни той.

Каймаканов определи Автотранс 2000 като придворен превозвач
Каймаканов определи Автотранс 2000 като придворен превозвач
Превозвачите са категорични, че има фалшифициране на документи за Евро 4 на автобусите, тъй като е невъзможно рейс, произведен 1994г., да име Евро 4 и да получава високи точки в конкурс за това. Има два вида фирми в града- такива, които карат със стари автобуси, и такива, които ползват нови, но са на загуба. Искаме в критериите в конкурса да залегнат и годините на автобусите и минимално Евро 4 например. Имаш нов автобус- получаваш максимални точки, обединиха се зад тази идея превозвачите.

Те информираха още, че икономическа полиция работи по техен сигнал за фалшифициране на карти за градския транспорт. От години има дублиране. Затова и не подписваме споразумението за издаването на карти от една фирма. Въпреки това, тя го прави. Има много злоупотреби. Хванахме служители на въпросната фирма да фалшифицират картите. Нямаме доверие на това дружество, искаме общината да издава картите, допълниха превозвачите Дошков и Ангелов.
Всички допълниха, че контактната мрежа на тролейбусите не трябва да се маха, тъй като това е най-евтиният, екологичен и сигурен градски транспорт, за който трябва да се търси решение, а не унищожение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.