Познавате ли Славянка Тонева- момичето герой?

Героите на деня

В борбата си тя има нужда от нас

Магдалена Лазарова
 
Познавате ли историята на Славянка? Тя е дванадесетокласничкатата от Математическа гимназия „Константин Величков“ – Пазарджик, която на 12 март тази година рано сутринта пострада тежко в катастрофа. В пътния инцидент на пътя Радилово- Пазарджик, седналата зад волана съученичка на Славянка, губи контрола на возилото. И катастрофира с пет момичета в автомобила си. От тях обаче само Славянка пострадва тежко.
Момичето е транспортирано в Пазарджишката държавна болница. След това е прехвърлена в УМБАЛ Св. Георги в Пловдив за по-специализирано лечение. Славянка има 9 счупени прешлена на гръбначния стълб и е напълно неподвижна. В края на март се извършва животоспасяваща операция за смяна на счупените прешлени. Беше направена една доста сложна неврохирургична операция, която стабилизира гръбначния стълб, засега няма данни, че е възстановена функцията на периферните нерви и движенията от шията надолу са невъзможни при нея, обяснява проф. Чавдар Стефанов, началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ Свети Георги. Сумата за операцията е над 6 000 лв. и е набавена от дарители. Добрата новина дни след интервенцията е, че Славянка е в пълно съзнание и се възвръща чувствителността в раменете й.

Втора операция за укрепване на шията е направена на 6 юни. Също е успешна. Сумата за нея- над 8 000 лв. отново е събрана от дарители. Извършва се и трета операция, но във Военномедицинска академия- София. С лъча надежда обаче следват идват тежките моменти.

Кошмарът за семейството става голям в края на месец август, когато Славянка е изписана от ВМА. Момичето е изпратено в къщи напълно неподвижно от шията надолу. За жалост никоя болница в България не желае да я приеме за лечение. Майката на Славянка- Татяна Тонева е в безизходица. Тя се грижи денонощно и неотлъчно за дъщеричката си. При Славянка идва рехабилитатор. Но за всичко друго се грижи майката, която не е обучавана специално за това, а прави всичко, което е виждала от сестрите в болницата. Семейството закупува специално легло, аспирации и всичко необходимо за домашното лечение на 19-годишното момиче, понеже то е изписано с тръбичките от болницата.

След инцидента със Славянка започва благотворителна кампания в Пазарджик и региона. Правят се няколко благотворителни концерти и базари, поставят се кутии за събиране на средства в много магазини. Средствата се използват за лечението и възстановяването на момичето. Но за напълното й възстановяване е нужно присаждане на стволови клетки, трансплантация на костен мозък и дълга рехабилитация. Семейството се е насочило към Москва и очаква одобрение за процедурите. За всичко това са нужни сериозни финансови средства, с които семейството обаче не разполага.

Апелираме към всички добри българи да помогнат! Нека да направим едно добро дело в навечерието на Коледа! Нека да покажем на това младо, красиво, талантливо, амбициозно и страшно силно момиче, че на Коледа стават чудеса! А какво по-голямо чудо има от живота! За жалост разбрах, че в Пловдив и София почти никой не знае за случая на Славянка. Моля, помогнете и разпространете информацията! Тя не се отчайва, вярва, бори се ежедневно! Тя е герой, казва майка й.  

Всеки желаещ може да дари на:
Банкова сметка: IBAN BG81PIRB73881604830099
Славянка Георгиева Тонева
PIRAEUS BANK

Споделете ни във:

4 thoughts on “Познавате ли Славянка Тонева- момичето герой?

  1. А защо пускате недорасли кифли да шофират? Щеше да е хубаво пълнолетието да е по Американски стандарт – 21 годишна възраст, а дотогава – алкохол, цигари и шофиране да е ЗАБРАНЕНО!

  2. Вижте хора! Обарнете си към Уйлям Бил Гейтс Той в момента е има най голямата фондация в света посветена на такива неща (живото спасяващи за хората) процента да откаже финансиране е 0 процента просто се сваржете има много начини за това ЕМАЙЛ , НАШИ ПОЛИТИЦИ 🙂 ФЕЙСБУК ПРОСТО ПОКАЖЕТЕ МУТОВА КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ ТУК 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.