БългарияГероите на деня

Пловдивчани станаха вицешампиони по математика на Азиатското първенство

Шест момчета от Града на тепетата се завръщат със сребърни медали на Откритото първенство на Азия по математика

Общо 19 медала отмъкнаха българските деца от "Азия оупън 2017-AIMO"

На Откритото първенство на Азия по математика, което се провежда в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, младите български математици постигнаха грандиозен успех. Те се завръщат в родината с общо: 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала.

Шест от общо осемте сребърни медала са извоювани от пловдвски математически таланти. Ето ги и тях:

Иван Шилев – 6 кл. Пловдив
Александър Георгиев – 6 кл. Пловдив
Иван Николов – 6 кл. Пловдив
Петър Стаменов – 6 кл. Пловдив
Тодор Демиров – 5 кл. Пловдив
Петър Узунов – 4 кл. Пловдив

Общо 19 български ученици, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на престижния форум след квалификационните състезания – SASMO и "Математика без граници". Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г. на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ "Гео Милев" в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и "Звездата на Азия" – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина