Плевнелиев не назова имена от бъдещия служебен кабинет

Героите на деня

Хората, които ще излъчим, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, каза президентът

Президентът определи като сепаратисти отговорните за сваления самолет в Украйна

Президентът Росен Плевнелиев не пожела да назове имена на хора, които ще участват в скорошното служебно правителство. В Римския стадион на Пловдив днес държавният глава обяви, че ще излезе с обръщение към нацията на 5 август, стига политическите сили да спазят обещанията си и да се тръгне към процедура на сформиране на служебен кабинет. Към момента работим усилено по приоритетите и задачите, екипите са на линия. Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено на време. То трябва да бъде съвкупност от личности, трябва да стъпи на здрави принципи и приоритети. Вярно е, че едно служебно правителство не може да има програма, която да е ориентирана за години напред, но едно служебно правителство е добре да бъде амбициозно, да има приоритети, ясни задачи. То ще се сблъска с много сериозни проблеми за решаване. Засега е рано да говорим имена, стъпваме на принципи. Нека си дадем сметка, че не само провеждането на изборите, има много други кризи в България, които служебното правителство ще трябва да решава. Имаме нужда от промяна на подхода в енергетиката, в дългосрочното планиране на някои сектори, които не търпят отлагане- служебното правителство ще подготви реформите в тях. Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим европейските фондове. Бъдете сигурни, че хората, които ще излъчим, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови да постигнат прогрес и резултати по приоритетите и задачите, които ще поставим, обяви Плевнелиев в Пловдив.  

Той даде кратък коментар и по повод новата ескалация на напрежение след свалянето на малоазийския самолет в Украйна. Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си  и с провокациите си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна, каза президентът. Плевнелиев обяви, че отговорните за този акт  не са опълченци, а  сепаратисти. Хора, които за съжаление използват дори бих казал терористични методи срещу мирно население. Европа днес има нужда от силен глас, ясна позиция. Европа трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на напрежение, допълни държавният глава.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.