БългарияГероите на деня

Георги Титюков: Свършихме отлична работа за кратко време, предстои ни още много

– Г-н Титюков, каква е вашата оценка за изминалия мандат?

– Силен, ползотворен мандат, в който успяхме да спечелим титлата „Европейска столица на културата 2019г.” Бяхме първият български град, обявен за европейски град на спорта през 2014г. Община Пловдив получи голямата награда на Национален алианс за социална отговорност за „Активна социално отговорна политика и принос за социалното и европейско развитие на България“. Това е едно голямо признание. 
От моя гледна точка за ресорите, които съм отговарял в областта на спорта, младежките дейности и социалната политика, успяхме да спечелим проекти за безвъзмездно финансиране, на стойност близо 15 милиона лева.
Кандидатстваме с 1 нов по схемата „Независим живот”, който е на стойност малко под 3 милиона лева. Предстои до края на месец октомври да бъде одобрен. Това е проектът за осигуряване на лични асистенти на хора с увреждания, на самотно живеещи хора. 

– Направихте изключително много в социалната сфера?

– В социалната сфера заварихме 27 делегирани от държавата дейности, а ние успяхме да ги увеличим и станаха над 50. Това са специфични услуги, насочени към конкретни, уязвими групи от обществото – хора с увреждания, деца без родители, деца в неравностойно положение, които без тази подкрепа, животът им не би бил много лек. Освен това Община Пловдив продължи да финансира социални услуги като домашния социален патронаж. Всеки ден 400 човека по домовете си получават топла храна. Много важни са проектите  „Помощ в дома” за възрастните хора, който се осъществява в шестте района на Пловдив както и проектът за транспортно обслужване на трудно подвижни лица. За целта Община Пловдив поддържа 5 специализирани микробуса с диспечер и екип, които транспортират  хората със специфични потребности  до лекари, до държавни и общински структури, на културни мероприятия. Всяка зима 2 030 социално-слаби хора получават всеки ден топъл обяд, благодарение на нашите социалните трапезарии. От значителна важност е проектът за диетичното хранене на 1700 пловдивчани, които са на специален хранителен режим. Да не пропуснем проекта за обновяване на детската железница „Знаме на мира”. 
По моя идея за шеста година се провежда конкурсът за „Най-добър млад предприемач”, насочен към предприемчивите млади хора, които участват с бизнес план. Най-добрият получава парична награда в размер на 7 000 лева, втора награда-4 000 лева и две трети награди по 2000 лева. 
За трета поредна година правим „Седмица на благотворителността”, заедно с представители на неправителствения сектор.

– Предстои откриването на уникален по рода си Младежки център. Това ли е проектът, с който най-много се гордеете?

– Гордея се с всеки проект, които сме спечелили и изпълнили. Младежкият  център е уникален сам по себе си. Община Пловдив е една от четирите общини, която спечели проект по Норвежката програма за изграждане на Младежки център. Само в нашата община той бе изграден на зелена поляна. Успяхме да спечелим финансиране за изграждане на триетажна сграда. Община Пловдив надгради проекта до сградата, като финансира изграждане на 3 футболни, 2 баскетболни, 1 комбинирано за волейбол и тенис на корт. На 1 декар са разположени фитнесите на открито, половината от които са под шатра заради слънцето. Има писта за бягане, четири маси за тенис. Цялата зона е осветена. Така е проектирано осветлението, че като има спортно събитие на определено игрище да свети само то. Това е направено с цел да се пестят средства за осветление. На игрищата има изградени трибуни за 504 зрители. Община Пловдив надгради проекта и изгради една голяма детска площадка, на която могат да играят близо 100 деца. 

– Кажете ни за постигнатото в сферата на спорта!

– Освен признанието „Европейски град на спорта 2014г.”, реализирахме много домакинства на големи европейски и световни първенства почти във всички видове спорт. В следващите седем години предстоят още 8 европейски и световни първенства. 5 от тях ще са на – Гребен канал Пловдив. Голям успех за спортната общественост беше дълго чаканата и мечтана многофункционална спортна зала – известна като „Колодрума”. Близо 40 години е чакана. Стана факт. Залата е за над 20 вида спорт. Община Пловдив разпредели на спортните клубове в Пловдив сума в размер на 800 000 лева годишно. 

– Последната една година бяхте кмет на район „Централен”. Какво успяхте да изпълните там за това време?

– За един кратък период от една година успяхме да свършим много работа, за което благодаря много да колегите от администрацията. Успяхме да преасфалтираме 18 улици, да ремонтираме близо 50 тротоара. Подменихме паважната настилка на улица „Петко Д. Петков” с асфалтова. Направихме тротоари, пътно легло, осветление, нова светофарна уредба на кръстовището с улица „Капитан Райчо”. Много сме горди, че изградихме 10 нови модерни безопасни детски площадки за игра на най-малките жители на район ”Централен”, един фитнес на открито и една много голяма площадка за разхождане на домашни любимци. Ремонтирахме всички здравни кабинети в учебните заведения в район „Централен”, като закупихме и преносими компютри за работещите в тях. Успяхме да озеленим доста пространства, да засадим много дървета, храсти, цветя. Много се гордеем и с градинката между ТЦ „Гранд” и магазин „Евмолпия”, която стана изключително привлекателна за гражданите със зеленина, пейки за отдих, детска площадка, фитнес на открито, с маса за шах и табла, две тенис маси и алейно осветление. 

– Имате доста силен екип. Какви хора са в листата ви?

– Те са един вид представителна извадка на обществото. Може би визирате известните имена в нея. Почетно място заемат двама от най-видните спортисти в България – олимпийските, европейски и световни шампиони по кану-каяк Николай Бухалов и по вдигане на тежести Асен Златев. Двамата придават най-голяма тежест на листата със своите общо 4 олимпийски и 11 световни медала.
Сферата на културата също има значително присъствие в лицето на Георги Иванов – Жорж Трак, Маргарита Джарова – дългогодишен директор на НХГ „Цанко Лавренов“, Мая Тодорова-Ковачева – цигулар.

В листата също така са съдовият хирург д-р Васил Бацелов, д-р Павлина Благоева – стоматолог, юристи, инженери, икономисти, психолози, журналисти, учители и хора развили собствени икономически инициативи.

– Имате ясна представа какво трябва да се случи в следващия мандат. Какви са приоритетите ви?

– Основният ни приоритет е намаляване на безработицата. Планираме разкриване на  10 500 нови работни места в  ключови сфери – туризъм, IT, аутсорсинг индустрията, услугите. Насърчаваме младите хора да останат да работят в Пловдив чрез  изграждане  на офис сграда  клас А с 20 300 кв.м. РЗП, където помещения за офиси ще се отдават под наем както на високотехнологични фирми, така и току-що завършили висшето си образование хора на символична цена. От една страна, ще дадем възможност на 3000 младежи да реализират знанията си, а от друга, Общината ще има приход от около 5 000 000 лева годишно от наем. 

Предвиждаме  драстично облекчаване на автомобилния трафик чрез повдигане на  железопътната линия по булевард „Копривщица“, изграждане на нов автомобилен мост над река Марица ( зад стадион „Марица“), изграждане на булевард „Северен“ ( от моста на Адата до булевардите „Брезовско шосе“ и „Карловско шосе“), разширение и реконструкция на основни пътни артерии – булевардите „Руски“, „Коматевско шосе“, „6-ти септември“, „Васил Априлов“, подмяна на паважа с асфалт на улиците „Гладстон“ и „Капитан Райчо“, както и на булевард „Марица“ юг – от Водната палата до булевард „Източен“. 

Предстои изграждане на Екопарк „Марица“, включващ  650 дка залесяване, 105 дка дублиращ гребен канал, 37 дка изкуствено езеро с 16 острова за гнездене на редки и защитени птици, 20 атракции (водни ски, водни колела и др.). В сферата на спорта предвиждаме множество проекти – реконструкция на стадион „Пловдив“ – 35 000 седалки, лекоатлетическа писта,  създаване на нови спортни зони – до зала „Колодрума“ и до зала „Дунав“ за широко обществено ползване, като тази до Младежкия център, изграждане на 50м. закрит плувен басейн ( до басейн „Младост“).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина