БългарияГероите на деня

Филмовият проект на „356“ отива на кино фестивал в Маями

Програма „Мобилност“ към Общината спонсорира транспортните разходи

Паулина Гегова

Пловдив е вече добре запознат с едногодишния експеримент на Росен Чепилски и Борис Бъндев „356“, който засне ежедневни филми с кадри от живота в квартал „Столипиново“ – неговата култура, неговите традиции и битието на различните поколения от ромски произход.

В стечение на времето, Росен реши да се посвети изцяло на проекта и го превърна постоянен, като почна да обучава младежи да боравят с техника, да ги води на театрални постановки, че дори организират визита до центъра за филмово изкуство „Бояна“.

Когато започна всичко с проект „356“ двамата създателя едва ли са предполагали, че ще пожънат такъв успех, но ето че преди няколко месеца филмът “El Maestro”, заснет от деца от ромски произход, съвместно с Росен и Борис беше селектиран да участва във фестивал на независимото късометражно кино Indie Wise в Маями, Флорида.

Плакат на филма "El Maestro"

Тогава момчетата под опеката на Чепилски се притесняваха, защото нямаха необходимите средства за заминаването до Америка през август. Но късметът пак им се усмихва. Програма „Мобилност“ към Община Пловдив е решила да спонсорира пътуването им, като поеме разходите за два билета до Маями и обратно.

Така, алтернативните пловдивски творци ще могат да покажат на доста широк кръг какво са постигнали през изминалата година. Документалният стил на филма ще демонстрира на чужди автори и техни колеги различната страна от градския живот на Пловдив. Онази, която мнозина избягваме и не смеем да приемем за реалност.

Разбира се, истинският свят не е като приказките и пълно щастие няма. Неимоверно, подкрепата на Общината е добре дошла и от водещо значение, но момчетата се нуждаят от още 960 долара за покриване на такси, нощувки и сервиз на фестивала.  Сумата не е малка, а и подаяния не са желани, но ако все пак някой иска да помогне на това неординерно визуално изкуство, може да го направи чрез фондация “Arsenal of art” на Ангел Гешев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина