БългарияГероите на деня

Етнографският музей стана център на европейската политика

Росен Плевнелиев посрещна президентите на девет държави в Стария град

Високите гости очаровани от Пловдив

Държавните глави обсъждат миграционната криза, борбата с тероризма и Брекзит

Етнографският музей в момента е център на европейската политика. Там върви срещата на президентите страните от групата „Арайолуш”, които се събраха днес под тепетата. Старият град е домакин на събитието, заради което в града са въведени изключителни мерки за сигурност. Президентът Росен Плевнелиев посрещна колегите си от европейските парламентарни републики един по един пред входа на прясно реставрираното възрожденско бижу в архитектурния резерват. Българският президент пристигна час по-рано от гостите си. В Етнографския вече бе президентската администрация, кметът на Пловдив Иван Тотев, гвардейци и военни. Точно в 14.15ч. дойде и първият гост- държавният глава на Италия- Серджо Матарела. Той не скри пред Плевнелиев, че е силно впечатлен от мястото, в което ще се проведе събитието. Втори пристигна президентът на Португалия Марсело Ребело Де Соуза, а веднага след него НСО придружи до двора на музея латвийския държавен глава  Раймондс Вейонис. С най-голяма делегация в Стария град се появи полският президент Анджей Дуда. Как си, приятелю, каза на Плевнелиев преди прегръдката словенският Първи- Борут Пахор. Единствената дама в групата- малтийският държавен глава Мари-Луис Колейро Прека и унгарският й колега Янош Адер влязоха в градината на Етнографския музей почти заедно. След тях дойде президентът на Финландия Саули Нийнистьо, а последен пристигна държавният глава на Германия Йоахим Гаук.

Плевнелиев с италианския си колега Серджо МатарелаСлед семейната снимка, президентите се настаниха на местата си в сърцето на възрожденската къща, за да дадат старт на двудневния форум. Днес и утре те ще обсъждат бъдещето на обединена Европа и ситуацията на Балканите. Ще коментират предизвикателствата след Брекзит и миграционната криза, както и борбата с тероризма.

Докато вървят политическите разговори, първите дами на държавите от „Арайолуш” бяха посрещнати на кафе в Балабановата къща. Президентшите няма да бистрят европейската политика, а ще използват днешния слънчев ден за разходка из забележителностите на Пловдив. На финал всички ще се съберат в ресторант Пълдин на вечеря.Държавният глава на България с президента на Португалия Марсело Ребело Де СоузаРосен Плевнелиев и Раймондс ВейонисС полският президент Анджей ДудаБългарският Първи и словенският Първи- Борут ПахорПлевнелиев посреща единствената дама в компанията- малтийският президент Мари-Луис Колейро Прека С президента на Унгария Янош Адер Президентите на България и Финландия- Росен Плевнелиев и Саули НийнистьоПрезидентът на Германия Йоахим Гаук дойде последен

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина