Драматичните БГ приключения на Хенрика Барклинг

Героите на деня

Холандка се видя в чудо у нас, отвлякоха й кучетата. Убили са ги общински служители, категорична е чужденката

Хенрика гушка едно от спасените палета
Хенрика гушка едно от спасените палета
В приключенски филм с хорър елементи живее холандска гражданка в България от почти 20 дни. Сякаш някаква зла поличба преследва любителката на животните Хенрика Барклинг от две седмици. 65-годишната чужденка бе приютена от английско семейство в дома им край Велико Търново, след като живя близо две седмици на улицата във Велинград.
Историята започнала иделично. Хенрика от известно време живяла във Велинград в перфектно съжителство с девет кучета, все малки породи. Барклинг обожава животните и общо взето те заместват липсващото й семейство. И, поне според Под тепето, никой няма право да я упреква в това (пък и кой има против в това някой да се грижи за живи същества). Но се намерили съдници. Първо хазяинът й сменил ключалката на входната врата на квартирата й, въпреки платения наем. Това се случило докато Барклинг била на пазар. Не успяла да влезе в жилището си, а вътре били деветте и четириноги приятели. Хенрика живяла седмица на улицата, а кученцата живели седмица без храна и вода. В апартамента останали всички документи и лични вещи на чужденката. Женицата спала навън, в студа, край оградата на местната църква, с единствената надежда да види отново палетата си живи и здрави. Така дошъл 2 февруари. Когато хазяинът на холандката отворил вратата на жилището, но не за нея, а за общински чиновници и полицаи. Те действали по жалби на съседи, че жената гледа твърде много кучета в дома си. Хенрика успяла да спаси две от животинките си. Другите седем отвели и никой не знае какво се е случило с тях. Три от тях идват с мен от Холандия. Това са малките ми рожби, проплакала Хенрика, но не била чута.
Чиновниците обясняват на иноземката, че животинките ще бъдат откарани във ветеринарната служба, където тя трябва да отиде и да извади паспорти на всяко едно от тях, след което да си ги прибере обратно. Според адвокат Миглена Арапова, която защитава правата на Барклинг, общинските служители не представили документ, на чието основание взимат кучетата. Жената отишла във ветеринарната служба. Там я посрещнали троснато и й обяснили, че при тях не са водили никакви псета. Обхваната от ужас, тя търси съдействие от адвокат. Намира Миглена Арапова.  Придружих я до полицейския участък, от където ни препратиха към община Велинград. Там се срещнахме с господина, който отговаря за животните. Отговорът на въпроса: „Къде са кучетата?” беше, че общината не разполага с приют за настаняване и затова животните са откарани в гората, където“били пуснати“. Собственичката нае такси и веднага отиде на мястото, където служителят каза, че са пуснати животните. Както и очаквахме, там нямаше никакви кучета. Жената е сигурна, че те са избити до едно, защото няколко часа е търсила, викала ги е, но нищо“, разказва адвокат Арапова.
В последствие започват истинските патила за Хенрика. Съсипана от „отвлечените” си четириноги дечица и сигурната им нерадостна съдба, тя продължава да живее на улицата с двете спасени хайванчета, и в гората в отчаяно търсене на изчезналите безследно седем хайванчета.
В случая се намесиха и защитници на животните. „По отношение незаконосъобразното изземване и почти сигурно убиване на кучетата ние като сдружение поемаме сигнализирането на ОД П Пазарджик, НВМС и прокуратурата. Това, за което не можем да съдействаме, е г-жа Барклинг да бъде допусната до личните си вещи и документи, да получи обяснения и съдействие за настаняване. Тя твърди, че разполага с пари, но отказва на каквато и да е цена да се раздели с няколкото бездомни кучета, които не са били убити при „акцията“ на полицията, а не може да намери място, където биха я приели с тях”, пишат до холандското посолство защитници на животните. От мисията на Недерландия обаче следва само лаконичен отговор, който в общи линии звучи така „Хенрика събира животни, да се оправя сама”. Така, на практика, посолството нехае за поданичката си и вдига ръце, което е доста скандално, коментират ангажирани с проблема.
Хенрика успява да спаси няколко палета. Едно от кученцата куца, а другото е с подутина. Твърди, че полицията е ритала четириногите.
В момента тя е приютена от едно английско семейство близо до Велико Търново. Активисти за защита на животните от София отишли до Велинград с автомобил, натоварили клетата холандка и я закарали до Търново. Хората, които са я приютили, спасяват бездомни псета и им намират осиновители в Холандия.
На фона на тази история, вчера се прие законът „Мима”, който предвижда лишаване от свобода между 1 до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева за посегателство срещу животни. Затвор е предвиден за умишлено умъртвяване, а за причиняване на телесна вреда наказанието ще бъде пробация и глоба. За престъпления, извършени с особена жестокост или по особено мъчителен за животното начин или на публично място, както и за рецидиви или подобни действия, извършени в присъствието на малолетно или непълнолетно лице, се предвижда затвор от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.