БългарияГероите на деня

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Достойно поведение, без компромис и договорки в Общински съвет

В управление или в опозиция няма да направим и крачка назад от позициите си 

Традиционно досега повече хора гласуват за кмет, отколкото за Общински съвет. Разпространена е заблудата, че истинската власт е в ръцете на кмета, а Съветът не върши никаква работа. Истината обаче е съвсем различна: Общинският съвет е най-важният орган. Там се взимат най-важните решения за Пловдив. 

Пловдивският общински съвет се състои от 51 човека. Всяко решение трябва да събере от 26 гласа, за да се приеме. Тогава идва ред на коалициите. Но вместо открито и принципно поведение, властта си „купува“ с нашите пари безпринципни мнозинства с услуги, които излизат твърде скъпо на града ни. 

ДПС винаги е във властта, без пловдивчани да са гласували за това. Внасят се предложения, които трябва да задоволят апетитите на едни и същи от години икономически зависими съветници, а те гарантират мълчаливо гласуване. 

Така Пловдив бе ощетен от редица срамни сделки, вследствие на които от града ни бяха разпродадени стотици хиляди квадратни метра земя, много от символите на града ни също бяха подарени или продадени за жълти стотинки, винаги гарантирани остават милиони левове за „партийни“ приятели, плащаме услуги, които не получаваме, бетон, тротоари и асфалт ни излизат „златни“. 

Поведението на „Съюз за Пловдив“, смелостта да говорим на глас, не се вписва в схемите, наложени от години като модел в града ни. 
„Вече осем години сме последователни в своите позиции в Общински съвет, не сме направили и крачка назад от тях. Нито веднъж не сме подкрепили решение във вреда на Пловдив и можем открито да гледаме всеки пловдивчани. Нито веднъж не влязохме в договорки или коалиции зад гърба на града ни, останахме единни като група в Общински съвет и доказахме, че може да има и друго поведение.“

„Съюз за Пловдив“ през всичките тези години изготви и внесе стотици предложения – и за размера на данъците и таксите, и за здравните заведения, и за детските площадки, и за важните инфраструктурни проекти, и за почистването и озеленяването на града ни, и за градския ни транспорт и много други. „Съюз за Пловдив“ аргументирано се противопоставяше на слабите политики. Естествено те бяха отхвърлени, защото са в разрез с икономическите интереси на един или друг субект в Общински съвет Пловдив.

Откритата и принципна политика все още няма място в управлението на града ни. Силно мнозинство на „Съюз за Пловдив“ в Общински съвет ще ни даде възможността да внасяме и гласуваме ясни и работещи решения. Ще ни даде и силата да спираме вредните за града ни решения. Имаме смелостта да назоваваме нещата с истинските им имена. 

Можем да си го позволим, защото представляваме само пловдивчани, не сме обременени от зависимости, не участваме в договорки, не обещаваме и не разпределяме постове. Нямаме време за губене. Искаме подкрепата на Пловдив, за да работим само за Пловдив, без договорки зад гърба на пловдивчани. Нека най-сетне местното управление да бъде реално на местното население, а не обслужващ орган на една или друга партийна централа. 

Дани Каназирева: 
“Осъзнавам отговорността, която поемам пред пловдивчани. В управление или в опозиция с моя екип от „Съюз за Пловдив“ няма да направим и крачка назад от позициите си в Общински съвет Пловдив.”

Нека да знаем, че този Общински съвет взима най-важните решения в Пловдив:
1. Определя бюджета; 2. Определя размера на всички данъци, такси, наеми, глоби, събирани от пловдивчани; 3. Определя кои улици и тротоари да се ремонтират, кои детски площадки и игрища да се обновят; 4. Решава колко да са парите за почистване и озеленяване, кой да чисти и къде да се чисти; 5. Приема правилата за ред и сигурност в града ни; 6. Решава за градския транспорт – цени на карти, автобуси, разписания, маршрути и изисквания; 7. Определя правилата за паркиране, цените в Синя зона, нейния обхват и изграждането на паркоместа; 8. Назначава и уволнява управителите в общинските поликлиники и пренасочва средства от и към здравеопазването в Пловдив; 9. Определя жилищната политика и дава привилегии на властимащите; 11. Насочва средства за децата на града ни, определя таксите и правилата в детските градини и ясли; 12. Подрежда приоритетите, дава или отнема средства в спорта; 13. Решава да бъде изтеглен заем, да се разпродават или не имотите на Пловдив и още много други важни за града ни въпроси. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина