Агенцията по храните отива на прокурор

Героите на деня

НФСБ със сигнали за тежка схема за корупция с политически чадър

Борис Янчев: Търговци и производители плащат такса Спокойствие на служители на БАБХ години наред

Кой пази тези хора и ги прави незаменяеми, пита народният представител  

Патриотичният фронт дава регионалното звено на Агенцията по безопасност на храните на прокуратурата. Това разкри новият зам.-председател на НФСБ Борис Янчев на пресконференция днес. Народният представител подчерта, че служители на БАБХ са оказвали системен рекет на бизнеса години наред, като са ползвали комфорта на политически чадър.

Търговци и производители плащат такса Спокойствие на служители на регионалното звено на Агенцията. Това говорят 14-те сигнала, събрани от нас само в рамките на два дни. Става въпрос за схема, която функционира от години и притиска от най-дребните търговци на банички и сокове, до производители на млечни и месни изделия в целия регион. Отчисления от този порочен кръг се правят на най-високи нива, подчертава Борис Янчев. Той обяви, че ще пусне сигналите до прокуратурата от свое име, тъй като жалилите се бизнесмени се притесняват да застанат с имената си. Такса Спокойствие са плащали всички, които са сигнализирали НФСБ. За различните търговци тя е варирала. Най-дребните са отчислявали на служители на агенцията по 10-20 лева на месец. Най-сериозните случаи на едри производители са за по 25-35 хиляди лева. Правени са опити да се сигнализират органите, след което са започвали проверки. Те са завършвали със сериозни констатации. Отговорните лица биват отстранявани от длъжност, но забележете, 3-4 месеца по-късно възстановявани от самата агенция, по политически мотиви вероятно, като наши хора. Корупцията там няма цвят. Правени са проверки след над 50 сигнала в последните четири години. Но нищо не се е променило. Много хора предпочитат да си плащат и да замълчат, за да работят спокойно, разкри Янчев. Той разполага с конкретни имена от агенцията, които са част от схемата, но тях ще предаде лично на обвинението. Кой пази тези хора да бъдат незаменяеми и ненаказуеми, пита той. И допълва, че подобни сигнали има и за РИОСВ- Пловдив. Става въпрос предимно за кадри на ДПС и в двете структури, допълни картинката народният представител.   

Споделете ни във:

2 thoughts on “Агенцията по храните отива на прокурор

  1. Бих могъл да дам КУП документи на тези хора, доказващи че БАБХ не извършва контрола който й е възложен по отношение на общинските бездомни кучета, и най-вече ЗАЩО има кучета по улиците…
    Стига да ги поискат.
    Моят финансов ресурс не е така голям за да поведа съдедни дела, ни и БАБХ на това разчита…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.