БългарияГероите на деняНовини

ВВС празнува 30 години вярна служба на МиГ-29

Авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне поколения летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията МиГ-29 във ВВС по повод 30 години от приемането на самолета на въоръжение

Военновъздушните сили тържествено отбелязват годишнините от въвеждането на въоръжение и на вертолети Ми-24 и Бел 206

В два последователни дни Военновъздушните сили ще отбележат тържествено годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 (40 години) и Бел 206 (20 години).

На 28 юни 2019 г. авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне поколения летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията на МиГ-29 във ВВС по повод 30 години от приемането на самолета на въоръжение в Българската армия. Официални гости на празника ще бъдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, командирът на Военновъздушните сили  генерал-майор Цанко Стойков и др.

По повод годишнината в 11.30 ч. ще бъде валидирана пощенска марка в блок, след което ще се състои премиерата на филм, посветен на историята на самолета.

Същия ден от 16.00 ч. във Военния клуб в гр. Пловдив ще бъдат отбелязани още две значими за военната авиация годишнини – 40 години от приемането на вертолет Ми-24 и 20 години от приемането на вертолет Бел 206 на въоръжение във Военновъздушните сили на България.

На следващия ден, 29 юни (събота), на територията на авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе открит летателен ден. Любителите на авиацията ще могат да разгледат наземната експозиция на авиационна и специална техника. За тях военните пилоти и авиоспециалисти са подготвили богата летателна програма.

МиГ-29 е бойният самолет четвърто поколение, с който от летище Граф Игнатиево се осъществява непрекъснато бойно дежурство за охрана на небето на България в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Първите два учебно-бойни самолета кацат на 15 юни 1989 г., а първите шест бойни самолета – на 19 юни същата година в авиобаза „Равнец“ (15-ти изтребителен авиационен полк). През 1990 г. всички договорени изтребители МиГ- 29 – 18 бойни и 4 учебно-бойни, са приети на въоръжение в България. През 30-годишната експлоатация на този тип самолети са обучени десетки първокласни летци-изтребители в полети денем и нощем във всякакви метеорологични условия с основната мисия да бранят териториалната цялост на страната ни.

Щурмовият вертолет Ми-24 е първият и единствен боен вертолет в състава на Военновъздушните ни сили. Приет е на въоръжение през 1979 г. През годините той многократно е демонстрирал своите възможности при участието си в учения и съвместни подготовки. Вертолет Ми-24 изпълнява следните задачи: непосредствена авиационна поддръжка, бойно търсене и спасяване на екипажи, търпящи бедствие, поддържане на тактически въздушен транспорт, въздушен ескорт, десантиране, транспорт на товари в товарна кабина, авиомедицинска евакуация и въздушно разузнаване.

Вертолетите Бел 206 са първата западна авиационна техника, приета на въоръжение във ВВС  през 1999 г. Вертолетът е незаменим за обучението на младите летци, тъй като позволява да се отработят всички видове подготовка без стрелба по земна цел. Бел 206 се използва също за въздушно разузнаване, превоз на хора, товари и медицинска евакуация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина