Тракия икономическа зона ще си партнират в образователни проекти и със Стара Загора

Евала Новини

Проектът за обучението на гимназистите се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова посети Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. По време на обиколката тя и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев обсъдиха възможностите за сътрудничество между Община Стара Загора и „Клъстер Тракия икономическа зона“ в осъществяване на образователни проекти.

Впечатлени сме от визионерското мислене на екипа на Клъстера и конкретно на инж. Панчев, както и от изградената при вас симбиоза образование – бизнес“, посочи Иванка Сотирова. Тя поздрави домакините и за работата с родителите, които да насочат децата към правилния професионален избор, както и за това, че в центъра се обучават ученици и от селата, не само от Пловдив. „Трябва да си партнираме, за да имаме успехи, а не да се самозатваряме, една от слабите черти на нашата нация“, подчерта още зам.-кметът.

Инж. Пламен Панчев добави, че двете близки общини могат да си сътрудничат в изработването на проекти, свързани с образованието, както и с професионалната квалификация и преквалификация на фирмения персонал.

Домакините представиха подробно успешния образователен модел на Центъра за професионално обучение „Тракия“. В центъра, първият по рода си в България, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона, освен, че се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в ТИЗ, ученици от 4 професионални гимназии от Пловдивска област провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база.

„Преди месец на среща с американското посолство, с Фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара коментирахме, че Центърът за професионално обучение „Тракия“ трябва да се мултиплицира, първо в Стара Загора и Бургас, а след това и в други части на България. Затова дойдохме на място да видим как да „копираме добрия пример“ и как да си сътрудничим“, посочи по време на дискусията Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. На срещата присъстваха още Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие, директори на професионални гимназии и бизнесмени от града на липите. В обсъждането се включи и Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“. Проектът за обучението на гимназистите се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Фондацията.

Пламен Тюркеджиев, управител на SMC Industrial Automation Bulgaria и неговата колежка Димитрина Стоянова – продуктов мениджър, показаха как се работи с пневматичните системи, защото част от модерното оборудване в центъра е закупено от японската компания.

Инж. Пламен Панчев запозна гостите и с новия етап на развитие на ТИЗ – въглеродно-неутрални индустриални паркове, с който реално България е пионер в ЕС.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.