БългарияЕвалаКултураНовини

Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди (ГАЛЕРИЯ)

Наградата за живопис взе Минчо Панайотов, който дари паричната премия към нея на Общността за деца и семейства

Традиционната Коледна изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година се провежда в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“№15. До края на декември могат да се видят повече от 130 творби – живопис, графика, скулптура и N-форми, създадени от членове на Дружеството през 2018г.

Председателката на ДПХ Снежа Фурнаджиева връчи годишните награди в трите вида изящно изкуство на авторите, определени от специално жури. Наградата за живопис взе Минчо Панайотов, който дари паричната премия към нея на Общността за деца и семейства. Останалите номинирани бяха Иван Чакъров, Вълчан Петров, Иван Поповски и Жорж Сопаджиев. Димитър Апостолов беше отличен сред колегите си графици Крикор Касапян, Христо Жеков и Йордан Велчев. Веселин Ламбрев получи наградата за скулптура, а останалите номинирани бяха Спас Киричев, Ели Петкова, Живко Спасов.

Дружеството отличава и млад автор, като за 2018г. това е живописецът Никола Гулев. Журито го посочи сред номинираните Светлана Желязкова, Мишел Вълчева, Полина Станчева, Нели Тодорова и Ана Медарска.

За четвърта поредна година беше връчена и Наградата на кмета, давана лично от градоначалника Иван Тотев. Той поднесе приза на художника Иван Поповски – Джовани, един от най-дълголетните български творци, който на 93-годишна възраст продължава активно да рисува и участва в изложби.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина