Изпод тепетоМнения

Бойко Борисов впечатлен от новите инвестиции в УМБАЛ „Св. Георги”

Премиерът се качи на един от 18-те нови асансьора в най-голямата болница в България, посети пребазираната Неврология и тотално реновираната КАИЛ

В поредното обновяване на базата са инвестирани над 7 милиона лева

Проф. Джамбазов показва на премиера снимки от състоянието на Неврологията преди пребазирането на клиникатаСбъдна се една мечта! Така медици от УМБАЛ „Св. Георги” посрещнаха премиера Бойко Борисов в изцяло обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, както и в пребазираната Клиника по нервни болести. Министър-председателят посети Хирургичния блок на най-голямата болница в България, за да се запознае с поредните мащабни дейности по реновиране на базата. И остана повече от доволен от видяното. Аз няма какво да кажа. Лекарите говорят днес, каза по повод новостите в здравното заведение Борисов.

Цялото ръководство на „Св. Георги”, водено от изпълнителния директор проф. Карен Джамбазов, посрещна министър-председателя на входа на Хирургичния блок. Там бяха още ректорът на МУ проф. Стефан Костянев, областният управител Здравко Димитров, представители на местната власт и ръководството на полицията. Премиерът първо се качи на един от новите асансьори, след като при едно от предните си посещения в болницата е имал „удоволствието” да заседне заедно с проф. Джамбазов в стара асансьорна уредба. Към днешна дата всички те са подменени. Предишните асансьори бяха от датата, в която е открита болницата. Устройствата бяха на над 30 години. Сега имаме нови 18 асансьора, като част от тях са пътнически, други са товарни. 13 вече функционират, предстои пускането на останалите пет, обясни на изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” на министър-председателя.   

С новия асансьор Борисов и проф. Джамбазов стигнаха до 4-я етаж на Хирургичния блок, на който вече се намира пребазираната и напълно обновена Клиниката по неврология, която досега се намираше на Младежкия хълм, в База 1 на УМБАЛ на бул „Васил Априлов”. Там на премиера бяха показани новите стаи за пациенти и манипулационните. След което посети и тотално реновираната КАИЛ. Най-тежкото отделение вече е най-модерното в страната, като дори климатизацията е специално оптимизирана за нуждите на клиниката.  Ремонтът се осъществи на две части, като в следващите 1-2 седмици ще довършим напълно всичко с оборудването и обзавеждането. Тук вече можем да говорим за персонализирана медицина, в която благодарение на технологиите ще следим всички жизнени стандарти на пациентите, като цялата информация и всички данни се събират в единна компютърна система. Пак благодарение на технологиите ще минимализираме идеята за човешка грешка, обясни екипът на КАИЛ на Бойко Борисов. Дано само тези реанимации са празни, отговори премиерът.

Министър-председателят даде за пример ръководството на УМБАЛ „Св. Георги” на фона на общия пейзаж в здравната система. Има болници, мениджъри и доктори, които си гледат работата както трябва. Но има и такива, които са си направили частни болници в двора, за да обслужват скъпите клинични пътеки. 4,7 милиарда даваме за здравеопазване. Половин милиард повече сме отделили за здравната каса тази година. При такова огромно финансиране да говорят, че няма пари за здравеопазване, някак не ми звучи честно. Купуваме най-добрата техника на света, инвестираме в бази. Виждате тук как се случват нещата, когато се инвестира правилно, посочи нововъведенията в КАИЛ Борисов след въпрос от журналисти „Има ли светлина в тунела за българското здравеопазване?”.   

Общата инвестиция по обновяването на асансьорните уредби, новата Неврология и тоталното реновиране и модернизиране на КАИЛ е за над 7 милиона лева, като половината от тях са собствени средства на УМБАЛ „Св. Георги”.

Очаквайте още подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина