АТИБ: Необходима е ясна политика по отношение на ваксините от страна на здравното министерство

Изпод тепето Новини

В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови и съсловни организации настояват за координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес в безпрецедентно тежката ситуация, в която се намира вследствие на огранченията, наложени от мерките за неразпространение на Ковид-19.

От Алианса заявяват, че е необходима обща стратегия и координиран план за действие на целия кабинет и на всички ресорни министерства, от чиято работа зависи туристическия сектор. От организацията настояват кабинетът да изготви и да предостави на представителите на бранша информация за бъдещите мерки, които ще бъдат взети в случай, че страната ни е в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона, както и при пълен лок даун. Трябва бизнесът да е напълно наясно как смяната на цветовете според броя на заболелите и на ваксинираните в страната ще се отрази на частния бизнес и заетите в него работници. Кога и при какви условия ще бъдат ограничавани, затваряни и съответно отваряни бизнеси, какви ще са обезщетенията според това дали компаниите са частично или изцяло затворени, какви ще са компенсациите за персонала и мерките за запазване на работните места. „Имаме нужда да се дадат ясни указания какво се случва и какъв ще бъде режимът на работа на отделните сегменти на туризма – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи, случаен превоз, конгресен и събитиен туризъм, детски туризъм, планински туризъм, спа туризъм и др.“, се казва в писмото.

Заради своята специфика работата на туристическия бизнес зависи от дейността на поне 7 министерства (Министерство на туризма, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на външните работи, Министерство на енергетиката), а всяко от взетите решения рефлектира мигновено върху бизнеса, затова ведомствата нямат право на грешка, отчитайки че туризмът е структуроопределящ за българската икономика сектор. От АТИБ предлагат на вниманието Ви най-важните мерки и действия, които трябва да предприеме всяко от посочените 7 министерства, за да се гарантира работата и оцеляването на туристическия сектор, който допринася за между 11 и 15 на сто от БВП и в който пряко и косвено са заети над 10 на сто от работещите българи. Те ще бъдат представени и на сайта на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в поредица от материали.

От АТИБ настояват за следните конкретни действия от страна на Министерство на здравеопазването:

  1. Настояваме предварителната информация по отношение на промяна на обстановката да бъде свеждана до МТ и от там до асоциациите или директно до тях, но да не излиза в публичното пространство преди да е станало факт опасението, защото по този начин се всява ненужен страх и тревожност в гражданите. Това рефлектира с незабавни откази от вече заплатени резервации, което води до незабавни загуби.
  2. Настояваме да има ясна и здравно обоснована политика по отношение на ваксините, която да бъде закон за институциите и правило за гражданите. Без тази политика и разнопосочните сигнали по отношение на ефективността на ваксината е невъзможно доближаването ни до нормални нива на работа.
  3. Упражняване на контрол за спазване на здравните мерки.
  4. Имаме нужда от ясни и практични указания какво се случва при групово пътуване и някой от групата по време на път се окаже позитивен. Как реагира водача на групата? Какво точно се случва с групата?Имаме нужда от практични указания.
  5. Настояваме за реципрочност на условията при влизане в дадени страни. Да се сключват двустранни споразумения, ако обстановката позволява, така че ако отсрещната страна не изисква тестове или ваксинационни сертификати, то и ние да не изискваме.
  6. На двуседмична база да се правят математически прогнози за евентуално развитие на заболеваемостта в различните дестинации и тази информация да бъде предоставяна на туристическия бранш.
  7. Да се вземе решение както е в Европейските държави, например Испания, при влизане от червена зона да се влиза с антигенен тест, ако не може за всички, то поне за ваксинираните.
  8. Да се предоставят безплатни антигенни тестове:

– На Туроператорите за пътуващите извън и за влизащите в България туристи, които да бъдат тествани, като изработката да е за сметка на туриста.

– На хотелиерите, които имат желание и нужда да тестват персонала за по-добра обстановка и повишена сигурност на клиентите в него.

  1. Настояваме държавата да направи необходимите постъпки пред Европейската комисия за уеднаквяване движението на хора в рамките на Европейския съюз – при една и съща обстановка да има еднакви правила за движение в страните.

С координирани действия за спасяване на туристическия сектор, правителството ще покаже ангажираност към проблемите на индустрията и оценяване на факта, че туризмът допринася за 11-15 на сто от БВП, а над 10 на сто от работещите българи са пряко или косвено заети в сектора, категорични са от АТИБ.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.