БългарияГласовеГрадътНовини

След църквите и студените искат да плащат ток за бита

Сега сметките в общежитията са на цени за промишлеността

Студентите, настанени в общежития на университетите да заплащат ток по цени за битови потребители, а не промишлен ток както е в момента. За това настояват от Националното представителство на студентските съвети в България. Те са изпратили искането си до министерствата на енергетиката и образованието, както и до парламентарните финансови и енергийни комисии. 

Седмица и половина след изпращането им все още отговор от институциите няма, уточни Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България пред радио Пловдив. Той добави, че ако не получат отговор, то ще отидат в НС и ще инициират срещи с парламентарните комисии.

Целта на искането е студентите да не бъдат натоварвани с тройно по-високи сметки за ток, като плащат промишлена електроенергия, а в същото време използват помещенията за живеене.

Даниел Парушев, отбеляза, че тази година за разлика от предходните няколко не са предвидени средства за компенсация на студентите заради високите цени на тока.

„През 2021 г. студентите бяха дотирани на 3 месеца по 60 лв., а през 2023 г. беше заплащано до 200 лв. Сега няма заложени средства в бюджет 2024. Казват нямаме финанси.

Помните в Пловдив в УХТ се оплакваха, че е студено в стаите, че имат режим на парното и се налага да пускат духалки. Освен това част от общежитията са със стари дограми и това прави отоплението им още по-трудно.

Това ни накара да искаме промени в Закона за енергетиката, където е разписано, че студентските общежития, както и висшите училища, се разглеждат като небитови потребители. Имаме информация, че законът ще се отваря за промени и манастирите ще минат на битов ток, така че искаме и ние да бъдем вкарани там“, каза Парушев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина