БългарияВластНовини

Решено: Махат Паметника на Съветската армия в София

БСП бе против

Паметникът на Съветската армия в София да бъде преместен и експониран в музей, реши днес мнозинството в Столичния общински съвет (СОС). Против бяха всички от БСП, а един от „Патриоти за София“ гласува въздържал се, пише Дневник.

Решението е по доклад на „Демократична България“, внесен през март 2020 г. Сега групата на ГЕРБ-СДС се приобщи към него на 6 март 2023 г. като предложи сходно предложение за решение. Така СОС възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести „монумента „Паметник на Съветската армия“, който е публична държавна собственост.

Темата предизвика БСП и „Възраждане“ да протестират пред сградата на Столичната община срещу преместването на паметника от Княжеската градина. Фасадата на сградата бе обстрелвана с яйца и изцапана с червена боя. На протеста присъстваха Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Костадин Костадинов и др.

Пред самия паметник в Княжеската градина имаше жива верига срещу преместването му.

На заседанието на СОС беше обсъдено предложението на общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО. На същото място да се издигне мемориал на кановете Аспарух, Крум и княз Борис I. „Вместо паметник на чужда армия, най-сетне в София да има мемориал на основателите на българската държава“, аргументира се той. Предложението беше отхвърлено от СОС.

Борис Бонев от „Спаси София“ предложи да се проведе международен конкурс за цялостно решение на пространството на Княжеската градина. То бе сходно с това на „Демократична България“ за организиране на национален конкурс, в чието задание да отсъства паметникът. СОС не прие добавката да е международен.

На първо време ще бъде поставена табела край паметника, която „да отразява историческата истина, така както тя ще бъде представена от историци и юристи от БАН и преподаватели в Софийския университет“, поясни Георги Георгиев от ГЕРБ, който е председател на СОС.

Юристът Милка Христова от БСП попита как един законен строеж ще бъде премахван. „В Подробния устройствен план на Княжеската градина паметникът присъства, което значи, че е законен“, запита тя. Всичко това е политическа бутафория преди изборите, заяви Иван Таков, председател на групата на социалистите в СОС.

Решението на СОС е само първа крачка към преместването на спорния паметник. Предстои държавата да реши неговата съдба, тъй като той е държавна собственост.

На въпрос дали от днешното решение на СОС следва реално действие от държавата, председателят на съвета Георгиев призна, че „общинският съвет не може да нарежда на държавата, но може да взема решения за градоустройството на паркове, както сме включили такова решение и днес“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина