БългарияЖивотНовини

Промени в НВО и дати на олимпиади заради изборите

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература в 10. клас остава на 10-и юни, изпитът ще започне обаче от 11:00 часа вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа заради насрочените избори за национален и европейски парламент на 9-и юни, съобщава БНР

За изменението е подготвена заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, която е публикувана за обществено обсъждане. 

МОН припомня, че датите на външните оценявания бяха определени със заповед, преминала всички етапи на обществено обсъждане в началото септември 2023 г. След насрочването на извънредните парламентарни избори, както и тези за европейски парламент, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички регионални управления на образованието, за да се създаде организация и въпреки вота, да не се наложи промяна в първоначално определената дата.

Предстои с друга заповед на министъра на образованието и науката 10-и юни да бъде обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции.

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания

Математическото състезание за ученици от 4. клас „Математика за всеки“ ще се проведе на 1-ви юни. Националният кръг на „Лаборатория за изкуство“ ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас. Състезанието „Ключови компетентности по природни науки“ (физика, химия, биология) ще бъде от 29-и до 30-и юни в Силистра. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина