БългарияГрадътИзпод тепетоНовини

Честваме 202 години от рождението на Георги Сава Раковски

202 години от рождението на Георги Стойков (Сава) Раковски – основател и пръв ръководител на българското националноосвободително движение, честваме днес – 14 април 2023 г.

Той остава в историята като идеолог и стратег на борбата за самостоятелна просвета, църковна самостоятелност и политическа свобода. Съчетавайки революционната си дейност с публицистични и научни занимания, през целия си живот Раковски не отстъпва от своето верую, че “Отечество и народност са две най-хубави, най-сладки и утешителни речи за чувствителний человек и той жертвува за тях всичко, що има най-драгоценно на света”.

Във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив се съхранява сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, лични вещи на неговия адютант Бранислав Велешки, както и лични вещи на д-р Рашко Петров – лекар в Първата българска легия.

На 14 и 15 април жителите и гостите на Пловдив могат да видят тези реликви в експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив, която ще приема посетители от 9:00 до 17:30 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина