БългарияНовини

България призова за единство в НАТО

България реагира сдържано след експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, пише mediapool. Страната ни призовва случаят да бъде напълно изяснен и за пореден път настоя Москва да прекрати агресията срещу Украйна.

В позиции на служебният кабинет и президента Румен Радев страната ни се обяви за единство в НАТО и подкрепи Полша.

„В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война“, коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Според него всички предположения, направени преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са „спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване“.

„Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света“, посочи премиерът.

Той съобщи, че ще свика и Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО. По-късно в сряда ще се проведе и общо заседание на парламентарните комисии по отбрана и външни работи.

„В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС“, каза Гълъб Донев.

Полша и съюзниците в НАТО запазват спокойствие, след като се изясни, че ракетата вероятно не е била изстреляна от Русия, а от украинските сили срещу наближаваща руска ракета.

Радев: Инцидентът крие риск за дестабилизация на целия регион

„Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна“, коментира държавният глава Румен Радев.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света, заявява президентът Радев.

Държавният глава посочва още, че поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.

Пълна солидарност с полския народ

От Министерството на външните работи (МВнР) също изразиха „изключително безпокойство“ от вчерашните експлозии на полска територия, довели до две жертви.

„Подчертаваме пълната си солидарност с Полша и полския народ. Изразяваме съболезнования за семействата на жертвите. Очакваме изясняването на всички факти и обстоятелства около инцидента на полска територия“, пишат от МВнР в позицията си.

От ведомството пишат още, че осъждат остро „варварските ракетни атаки, извършени вчера от Русия срещу украински градове и цивилна инфраструктура“

„Русия трябва незабавно да прекрати военната си агресия срещу Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към украинския народ“.

„В този момент от ключова важност е запазването на единството на съюзниците и партньорите в НАТО и в ЕС и твърдата ни подкрепа за Украйна и украинския народ пред лицето на продължаващата руска агресия“, се посочва още в позиция на МВнР.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина