БългарияНовини

Алибегов иска задължителен бакшиш в заведенията

За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък, пише OFFNews. В много държави в чужбина в сметката пише „tip is included“ – „бакшишът е включен“ и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

„Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, защото е доволен от свършената работа. Може да не сте доволни от самото заведение или даден продукт, но ако човекът, който ви обслужва, го е направил както трябва – това е нещо, което вие лично ще оставите на него. Смятам, че не трябва да бъде облагано с данък, но трябва да има регулация“, заяви Алибегов.

Председателят на финансовата комисия в парламента Петър Чобанов (ДПС) обаче казва, че ако за това има регулация, то трябва да се обложи с данък. Алибегов изтъкна, че в българските закони не съществуват думите „бакшиш“ или „сервиз“.

„Легализирането на бакшишите е много хубаво нещо, защото сервитьорите ще могат да използват това като допълнителен доход, ако искат да кандидатстват за кредит, но пак считам, че това трябва да е необлагаемо“, коментира Ричард Алибегов.

Сервитьорът Радостин Ралев коментира пред bTV, че не е правилно бакшишът да се облага, защото клиентите оставят допълнителна сума, ако са доволни, и че по този начин ще се отнеме стимулът за работа на сервитьорите.

„Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре“, каза Ралев.

„Не е добре да се облага, защото това са едни бързи пари, които аз днес си ги изкарвам и не се надявам на една заплата. Така ще ги получавам със закъснение, а ние примерно реално работим 2 дни в седмицата“, заяви Мариела Пилонтова пред bTV, която работи в същото заведение.

Алибегов уточни, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си.

„Работи се така: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е сложно, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да плащат и данък сервитьорите, ако се направи както в чужбина“, каза той.

Радостин Ралев коментира, че идеята за 10% задължителен бакшиш ще улесни работата на сервитьорите и ще намали грешките при отчитането и разпределението на бакшишите и оборота.

„10% е добър бакшиш. Напоследък хората като цяло оставят по-малко, а дори понякога се случва да оставят и точно. Въпреки старанието, което полагаме, те отново не оставят бакшиш – може би, защото нямат тази възможност“, коментира и колежката му Мариела Пилонтова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина