БизнесБългарияНовини

Бизнесът избира да наема техника, вместо да купува

Най-често се наемат лаптопи, таблети и пречистватели за въздух

В разгара на сериозна инфлация и на прага на тревожна рецесия, българският бизнес избира нетрадиционен начин да се справи с предизвикателствата – вместо да купува техника, я наема. Подобни услуги стават все по-популярни сред родните компании.

Най-предпочитаните продукти за наем от малкия и среден бизнес у нас са лаптопите, таблетите и смартфоните от висок клас. Често наемани са и пречиствателите за въздух, особено през студените месеци, когато традиционно в големите градове се будим в мъгла и измервателните станции отчитат рязко влошаване на качеството на въздуха. Това показва статистиката на стартъпа Addit.tech – компания, която предлага B2B услуга за месечен наем на техника у нас.

„Цялата 2022 г. беше много успешна за налагането на модела Device-As-a-Service (устройство като услуга). Това беше факт и в B2B сегмента, където все повече компании избраха да наемат, а не да купуват. За бизнеса плюсовете са много – фиксирани месечни разходи, достъп до най-новата техника, данъчни и счетоводни облекчения и най-важното – бърз растеж с ниска инвестиция.“, споделя Страхил Радовски, изпълнителен директор на стартъпа.

За някои бизнеси в Европа този модел има съвсем различен нюанс – зелен. 700 хиляди компании във Великобритания вече имат достъп до инвестиции и средства по т.н. „зелени програми“. Британската бизнес банка (БББ) обяви, че 11% от тамошния малък и среден бизнес вече са получили средства за достигане на целта, заложена от Европейския съюз – въглеродна неутралност до 2050 г. Два пъти повече фирми (близо милион и половина) се очаква да получат „зелени“ инвестиции в следващите 5 години.

Прогнозираната рецесия в Европа ще доведе до свиване на бюджетите. Това е и още една причина да се очаква повишен интерес към обновената електроника или такава под наем, защото покупката на нова техника удря в бюджета на компаниите от малкия и средния бизнес. Алтернативните решения като наема ще спомогнат бизнеса да запази своята финансова стабилност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина