Забравеният градКултураНовини

Празнуват Стефан, Стоян, Таня и Венцислав

Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан, на днешната дата. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината.

Свети Стефан е създател на първата християнска общност, а юдеите завидели на влиянието му сред хората, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, е ладуването. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина