АртГрадътКултураНовини

Представят изложбата „Послания“ в галерия „ДПХ“

Изложбата „Послания“ на преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов“ ще се открие на 21 май 2024 г. от 16 часа в галерия „ДПХ“, бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.

Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената гимназия ще представят творби в различни стилове и техники. Събитието се реализира със съдействието на Дружеството на пловдивските художници. 

Участници са: Ангел Китипов, Антония Хайгърова, Ангел Пачаманов, Атанас Камешев, Борис Богданов, Вида Щипкова, Димитър Келбечев, Диана Папазова, Ели Станчева, Зина Жекова, Иван Краевски, Ивилина Коликова, Илиана Манукова, Йовка Юрукова, Йордан Велчев, Кети Георгиева, Костадин Отонов, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Панайот Панайотов, Петър Чучулигов, Петя Анастасова, Пламен Велчев, Полина Станчева, Румен Нечев, Светлозар Чавдаров, Траян Добрев, Христо Жеков и Христо Николов. 

Куратор на изложбата е главният учител Диана Папазова, която пише: „Изложбата е среща на различното творческо мислене на един екип – преподавателите от НХГ “Цанко Лавренов”. Лицето на училището е търсещо и разнолико, разпространяващо познанието. Посланията са обединени от силата на Словото и неговата мъдрост. То е израз на духовност и мироглед. След Словото на Бога се ражда творението.

Изложбеното пространство ще представи търсенията, различните творчески почерци на както утвърдени, така и по млади, но амбициозни автори, които са част от художествения живот на града. Различни поколения, различен пластичен език. Някои от тях по обективни в пресъздаването на конкретна натура, други – с по абстрактни търсения, но всички те – крайно лични, носещи различна естетика. 

Всяка картина е пазител на Словото. То се поражда спонтанно и озвучава моста на времето. Творецът, ние и другите създаваме собствени истории. 

Думите се разтварят в съзерцанието, за да се чуе гласът на Словото в сърцето. Всеки може да чуе посланията, които общуването с картината ще му открие.

Когато творецът разказва с думи, той ни дава ключа към още една неразгадана територия на изобразения свят. Така Словото и рисунъкът се сливат и стават извор на послания, съпричастност към актуални проблеми. Вечното е родено от Слово и Образ.

Отделено е специално място на преподаватели, които са били част от историята на гимназията. Те принадлежат към едно поколение, дало своят принос за изграждането на младите таланти. Защото следвайки своя път на творци, те са и тълкуватели на своето време. Отстояват своята позиция чрез различни изразни средства, както на Словото, така и на живописта, графиката, скулптурата. Различните поколения и тяхната приемственост създават общата картина на ателиетата, в които се раждат разговори за изкуството и неговия смисъл. Преподаватели и художници – всички те част от съвременния облик на Пловдив. Техните многообразни послания, пречупени през различната чувствителност носят едно общо усещане за колективен дух и едно непрекъснато естетическо и пластическо  търсене.

Това е изложба, която ще зададе въпроси – за истинската красота на образ и думи, за усъвършенстването на духа, за неизменните ценности, които векове наред Словото носи. Ще остави послание, морална подкрепа, своят пример за творци, които работят в новите тенденции на изкуството, обновяват своя пластичен език. Светлината на Словото и изразните средства на художника ще открият и подскажат нови хоризонти.“ 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина