ГрадътКултураНовини

Камерният фестивал в Пловдив отваря врати със солисти от осем страни

60-ят Международен фестивал на камерната музика – Пловдив стартира на 26 май и продължава с 10 концерта до 16 юни 2024 г.

С десет концерта, три майсторски класа, един симпозиум и представяне на книга ще се осъществи 60-ят Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Събитието се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и е част от културния календар за 2024 г. на Община Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. 

Форумът, който от 2022 г. се домакинства и организира от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, е селектирал за юбилейното си издание впечатляваща и разнообразна програма на утвърдени имена и изгряващи звезди на класическата камерна музика. Отличителният белег на фестивала – образователният модул „Академия Музика“, предлага майсторски класове по контрабас, пиано, класическо пеене и симпозиум по цигулка.

Традиционно фестивалът се разгръща в емблематичното пространство на Старинен Пловдив, като концерти са предвидени  в Регионален етнографски музей – Пловдив, Концертната зала на АМТИИ и къща Верен Стамболян. Всички събития са с начален час 19,30 ч. и Академията запазва промоционалните цени на билети за концерти – 7 лв. 

Откриването на 26 май в Етнографски музей чества двата юбилея – този на фестивала и този на самата Академия, като програмата предвижда изпълнения на плеяда от брилянтни музиканти и преподаватели в АМТИИ: Надежда Кузманова – пиано, Красимира Паурова – цигулка, Христо Илиев – виола, Йордан Вичев – виолончело, Стефан Хубенов – цигулка, Алпер Юнлютюрк – бас, Борис Мирчев – пиано. На 28 май ще се насладим на концерта на Марко Милетич – виолончело и Валентина Ненашева – пиано. На 30 май е Камерен Вагнеров спектакъл с участието на Томас Вайнхапел – баритон, Александра Голубитская – пиано и Нина  Габриел. 1 юни по традиция е под надслов  „Музикалното бъдеще на Пловдив“. На тази дата възпитаници на НУМТИ Добрин Петков ще представят богата музикална програма. На 3 юни на сцената очакваме световноизвестното българско клавирно дуо – Аглика Генова и Любен Димитров, а на 6 юни в пространството на къща Верен Стамболян ще е Ивана Олива – класическа китара. На 9 юни е рециталът на Филип Суботин – пиано, а на 11 юни пловдивската публика ще зарадват талантите от НМУ ‚Любомир Пипков“ – София. Още една изненада в програмата е премиерата на 13 юни на камерната опера „Академия музика“ – „Слугинята господарка“ от Дж. Б. Перголези с диригент Евгений Шевкенов. Закриваме фестивала отново в пространството на Етнографския музей с концерт на  Трио „Арденца“ – Галина Койчева-Мирчева – цигулка, Даниела Дикова – пиано и Ромен Гариу – виолончело.

60 години АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив – 60 години Международен фестивал на камерната музика Пловдив! Академията и Фестивалът вървят уверено напред и нагоре, ръка за ръка, не само в летоброенето си, но и в споделените ценности за възвишеност на творческите стремежи в науката, образованието и изкуството. Честит юбилей, да пребъдат! – пожелава артистичният директор на форума проф. д-р Евгений Шевкенов. Пълна програма и информация може да намерите на сайта на фестивала: https://www.intermusicfest.com/ 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина