АртГрадътКултураНовини

Илиян Иванов е тазгодишният носител на „Наградата на Кмета“

Петима творци бяха отличени за ярко присъствие в културния живот на ДПХ през годината

Дружество на пловдивските художници откри снощи своята най-голяма изложба, с която традиционно изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

Красивата изложбена зала „2019“ към Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“№ 32, в която са експонирани творбите на творци от всички поколения, се препълни от въодушевени почитатели, приятели, медии и гости, сред които бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-председателят на Общински съвет- Пловдив – Добромира Костова. Изложбата откри новият председател на дружеството Лидия Симеонова, която развълнувана поздрави присъстващите. Плътно до нея бе и предишният председател Снежана Фурнаджиева, която бе начело на Дружеството в продължение на десет години.

Както всяка година, бяха връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите: живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Заседанието на журито в състав: Лидия Симеонова – председател на ДПХ (живопис), Минчо Панайотов – графика, Ваня Итинова – живопис, Милена Бочукова – скулптура и Десислава Христозова – гл. експерт в отдел „Култура“ на община Пловдив, се проведе ден преди откриването на изложбата и определи тазгодишните носители на наградите в изключително оспорвана конкуренция.

Наградата за „Живопис“ получи Иван Чакъров. За „Графика“ бе отличена Даниела Стоянова. Наградата за „Скулптура“ бе връчена на Димитър Чонов. За „Млад автор“ бе отличена Ирина Гърдева. И тази година няма отличен участник в категорията „N форма“. Годишните награди във всяка категория са грамота и парична премия в размер на 500 лева.

С „Наградата на Кмета на Пловдив“, традиция от последните 12 години, бе удостоен Илиян Иванов. Тя му бе връчена лично от кмета Костадин Димитров. Илиян Иванов е на 36 години. Завършил е Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. След това се дипломира в Художествената академия със специалност „Резба“. Завършва академията със Специална награда в конкурса за най-добър дипломен проект между студенти от всички специалности. От 2021 г. Илиян Иванов е асистент – преподавател в катедра „Резба“ на НХА .

„За мен е изключителна чест! Възпитаван съм, че когато видя изкуство, то трябва да събуди в мен чувства. И когато получа тази тръпка от една картина, значи тя наистина е успяла да ме докосне. Впечатлен съм от това, което виждам. Наред с вашето творчество, което е наистина невероятно, всеки от вас има нужда от стимул и Годишните награди са точно такъв стимул. На вас и на семействата ви пожелавам светли празници, една наистина прекрасна Коледа и нови творчески успехи“, каза в приветствието си към участниците в изложбата кметът Костадин Димитров.

По традиция церемонията завърши с обща снимка за спомен. Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023г. Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 31 декември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина