АртБългарияГрадътКултураНовини

CULTURAMA 2022- Ина Кънчева и Консоне квартет в Пловдив

Автор: Велизара Ангелова, стажант

Фотограф: Димитър Куков

Четвъртък вечер, 11.08, 19:00 ч. Време, в което човек забавя темпото от динамичната работна седмица. Не е време за шумни празненства, нито пък би подобавало да си останем вкъщи, затова какво по-добро от един приятен концерт с оперната прима Ина Кънчева и Consone Quartet в Етнографския музей?

Това е първият концерт от фестивала CULTURAMA 2022 след  официалното откриване в София. Същинската програма на фестивала ще започне на 20 септември и ще продължи до 1 октомври.

За вчерашното събитието

Концертната програма е наречена „Любовта и животът на жената“ . Включена е музиката на Роберт Шуман, Феликс Менделсон-Бартолди и Густав Малер, от който са изпълнени 4 песни, посветени на екзистенциалното у човека.

Изпълнителите разкриват цялостната концепция на програмата, както и вътрешните подбуди на всеки автор за написването на творбите, правейки класическата музика по-достъпна за посетителите.

Така например, разбираме за произведението на Менделсон, че при написването му той е бил силно повлиян от Бах и епохата на Барока.

културама

Впечатления

Програмата обхваща всички нюанси в живота на една жена. От чистата радост на първото влюбване до дълбокото страданието по смъртта на съпруга. Сопраното – Ина Кънчева, се превъплащава не само вокално, но и цялостно в образа, като всяко обръщане на страниците от нотната тетрадка създава „виелица от чувства“, изписани по лицето ѝ. Дори тези, които не говореха немски не са ощетени – езикът се стича по-нежно от всякога с всяко прецизно натискане на струните от Консоне квартет.

Поглед в задкулисието

Това е първият път, в който Консоне идва тук – в Пловдив.  Визитата им е кратка, но те остават впечатлени от прекрасния Античен театър и Стария град.

Виолистката на ансамбъла – Елица Богданова, е българка и от детските си години е познавала певицата. Било е въпрос на време да обединят силите си в общ проект. За изготвянето на програмата за събитието са работили съвместно през април в творческа резиденция във Великобритания, като процесът е минал сравнително бързо и леко.

Konsone quartet

В 10-годишната история на ансамбъла от 2015 г. насам се вписва и името на виолистката Елица Богданова, която е възпитаничка на Висшето училище за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон. Консоне квартет се отличава от повечето камерни състави със своите старинни инструменти с кожени струни, характерни за бароковата епоха. Консоне са и първият подобен квартет, избран в програмата „Артисти от ново поколение“ на Би Би Си.

CULTURAMA 2022

Ина Кънчева е един от организаторите на фестивала, както и основател на фондацията „Културни перспективи“, създадена преди повече от 11 години. Фестивалът се провежда  за четвърти път. Основната програма ще бъде изнесена на открити сцени между 20 септември и 1 октомври. Ще гостуват камерни ансамбли, джаз формации и артисти от съвременната електронна сцена от цяла Европа. В първите три издания от фестивала основната идея е представянето на стипендиантите на фондация „Културни перспективи“. Тази година спектърът е по-широкоообхватен и е насочен и към чуждестранните изпълнители и различните творчески колаборации между тях.

На 20.09 ще се проведе първото събитие в „Квадрат 500“ заедно с Том Енко и Василена Серафимова – проект „Bach Mirror“ , а закриването на фестивала на 01.10 е посветено на децата и представянето на книгата „Музиката е“ в „Стоте стола“.

Повече за фестивала и програмата на CULTURAMA 2022 тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина