АктуалноГласовеМненияНовиниРазследване

Живот за Брестовица: Каназирева ни излъга

Утре в 17 часа жителите излизат на протест на детелината на Пещерско  

“През февруари областният управител заяви, че проблемът с водата ни е решен и пари са осигурени, а тя е знаела, че това не отговаря на истината,” заяви председателят на ГС Любомир Томов

Финансирането е отказано в края на март, заради нарушения в процедурата, обявиха от сдружението

Жителите на Брестовица се чувстват излъгани и използвани, освен че са тровени години наред. Това стана ясно на пресконференция на Гражданското сдружение “Живот за Брестовица”, дадена днес в БТА – Пловдив. На нея присъстваха Любомир Томов –председател, Димитър Кавръков – член на УС и Емануела Караманова – зам.-председател на НПО-то. Те напомниха накратко за борбата им с омангалената питейната вода на селото повече от година.

“Оказа се, че проблемите идват от един мини ВЕЦ, направен в коритото на река Въча, разрешен от Министерски съвет по времето на правителството на Бойко Борисов, който с течение на времето заблатява и прави негодна за пиене водата от първа и втора вододайна зона”, коментира Томов.

В и К години наред отричаше, че водата е негодна за консумация. Знаят и крият, но когато нещата ескалираха оповестиха, че има проблем. Започнаха тяхната “борба”, защото това бе борба с нас, да плащаме за това, което не получаваме, допълни председателят.

“Ние си плащаме собствената смърт и сме длъжни да я плащаме, защото такъв е демократичния закон. От КЕВР категорично заявиха на настоящия областен управител, че нямало механизъм за намаление на цената на водата за Брестовица или компенсация на жителите, заяви Любомир Томов.

От сдружението разказаха отново как за повече от година не са имали отговори от  институциите, до които пишеха жалби, или те са били уклончиви с прехвърляне на топката от едно на друго ведомство.

Единственият отговор дойде от Дани Каназирева като областен управител, която се срещна с протестиращите на 23 февруари 2021 година.

“Но нейната борба приключи няколко дни преди изборите на 4 април… Изявленията ѝ по медиите, че е решила въпроса с нов водопровод и кладенци не отговарят на истината, заяви председателят на сдружение “Живот за Брестовица”.

Тримата брестовичани показаха протокол от заседание на Управителния съвет на В и К- холдинга, че март месец т.г. отказва да одобри финансиране на въпросния проект. По думите на Томов, тогавашния областен управител прекрасно го е знаела.

“Това е едни балон, с които ни използваха и той се спука”, коментира още Любомир Томов.

По-нататък Емануела Караманова разказа с дати, решения и протоколи как са разбрали, че балона се е спукал:

“На 23 февруари тя ни извика в Областта, при обявяването на частично бедствено положение от страна на Община Родопи, там тя каза, че проблемът е решен, ще има пари и те ще са на разположение на ВиК. В протокола на УС на холдинга от 17 март 2021 четем, че подмяната на вик-системата на Брестовица ще струва 28 млн 800 хил лв. без ДДС и дружеството в Пловдив предлага на Надзорни съвет да одобри инвестиционен заем за целта. На 26-ти същи месец НС отлага вземането на такова решение и изисква от УС на ВиК допълнителни материали. На 8 април дружеството приема да представи поисканите материали, но не представя документи, доказващи индикативната стойност на проектите. Надзорният съвет отказва да финансира този заем към ВиК –Пловдив защото не са ясни и критериите за избор на фирмите, които ще го изпълнят.”

Според заключението на НС фирмата, посочена за изпълнител, няма нищо общо с изграждане на водопреносни системи. Оказва се, че не е правена обществена поръчка, са поканени три фирми, от които управителя на местния клон на В и К Спартак Николов си избира една, посочи зам.-председател на НПО-то.

По думите ѝ откази за финансирането има и от МФ пак заради липсата на ясна обществена поръчка – единият е за изпълнителя, а другия за надзора. “Не спазена и непрозрачна процедура”, пишело в заключението на ведомството. Фирмата, спрягана за изпълнител не поема гаранционен срок, пишело още в документа.

“Имаме чувството, че всичко, което се случва и в Басейнова дирекция и другите свързани ведомства е, за да се запази този МВЕЦ. Явно животът на 4-5 хиляди човека не е толкова важен, колкото съществуването на този мини ВЕЦ. Процесът е обратим, ако централата  прибере водите си в първоначалното огледало. След това на природата ще и са необходими 10 години поне за да се възстанови” – коментира тя.

Утре – сряда, 30 юни, в 17 часа жителите на Брестовица излизат на протест на детелината на Пещерско шосе. Подкрепят ги хора със сходни проблеми от Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и пловдивския квартал Коматево.

Оказа се, че до момента от ГС “Живот за Брестовица” не са подавали жалби в съда.

„Контактите ни с адвокати излязоха много тежки. Минахме през невероятни авторитети, да не споменавам коиq и никой до този момент не запретна ръкави, за да свърши работата, за която ужким се ангажираше“, заяви Емануела Караманова.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина