„Здравко Димитров затъна в нищоправене, игнорира проблемите на Пловдив”

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Слави Георгиев: Иска лесни пари, с очевидно нездрав интерес към обществените поръчки. Това поражда липса на доверие. Липса на доверие в способностите му като кмет

Защо независимият общински съветник няма да подкрепи предложението за теглене на дългосрочен общински заем

„ Здравко Димитров, не иска да работи, да реформира или да се вслушва в гражданите. Той иска лесни пари, с очевидно нездрав интерес към обществените поръчки. Това поражда липса на доверие. Липса на доверие в способностите му като кмет. Подобно поведение, не заслужава доверие да тегли заем и да се разпорежда с публични средства”. Така независимият общински съветник Слави Георгиев се мотивира защо няма да подкрепи искането на общината да тегли дългосрочен 40-милионвен заем на сесията на местния парламент утре. Той подчертава, че половината от мандата на кмета е минал, работата отсъства, а видимите резултати са невидими.

Днес стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят предложението на Зико, който бе издигнат за кмет от бившите управляващи. Против идеята за теглене на дългосрочен заем за спорни инфраструктурни проекти ще гласуват и съветниците от Демократична България, както и Слави Георгиев. Утре ще стане ясно дали предложението на кмета ще мине и кои гласове ще стане това.

Ето и целият коментар на Слави Георгиев, публикуван в личния му фейсбук профил:

В основата на общинското управление, най-важно е доверието. Общината, кметът и общинската администрация, са най-близко до хората и ежедневните им проблеми. Затова, когато се кандидатства за длъжността кмет, се излиза с конкретна изборна програма. Хората преценява, коя личност и партия, са най-способни да решат проблемите им и да изпълнят предизборната си програма.

Можем да предположим, че по този начин, за кмет преди 1 година и 9 месеца бе избран Здравко Димитров. Основополагащи обещания на кмета Димитров бяха съкращаване на общинската администрация, реформа в общинските предприятия, подобряване качеството на градския транспорт и по 2 нови детски градини и ясли във всеки район (идея, откровено открадната от конкурентен предизборен щаб). Само месец след избирането си за кмет, Здравко Димитров си назначи 9 зам.-кмета и заговори за 400 млн.лв. заем, изваждайки всички прашасали и залежали инфраструктурни проекти в общината. Основна самоцел на неговото управление се превърна тегленето на заем, като сумите варираха от първоначално обявените 400 млн.лв., през 200 млн.лв., намаляха до 120 млн.лв., за да достигнат до настоящето предложение, което ще се разглежда на утрешното заседание на Общински съвет от 40 млн.лв. В така направеното предложение, отсъстват предизборните обещания на Здравко Димитров. Няма и помен от детски градини и ясли, нови зелени площи и прочие. Единственият безспорен за всички пловдивчани обект, предложен в проекто-заема, е пробивът Модър-Царевец.

За 1г. и 9м. от управлението си, кметът Здравко Димитров затъна в нищоправене, игнорира проблемите на Пловдив, показа, че не ги разбира и няма намерение да прави стъпки към решаването им. Безспорно, тегленето на заем е едно от средствата, за по-скоростно разрешаване проблемите на един град. Още повече, когато лихвата за тях е повече от приемлива. За целта, се изисква да има доверие. Доверие, което се създава, чрез работа и прозрачност. Почти половината от мандата на Димитров изтече, а работата отсъства. Видимите резултати, са невидими. Трудно може да се изброят нещата, които администрацията е свършила за работата за която е назначена. Прозрачността също отсъства. Администрацията упорито крие професионалните анализи, показващи какви са начините за разрешаване на проблемите с трафика в Пловдив. Здравко Димитров игнорира дебатите за развитието на Пловдив, залагайки само и единствено на пътна инфраструктура и то чрез заем. Още през януари 2020г., преди ковид-кризата, ясно, категорично и с конкретни примери посочих на Здравко Димитров начините, чрез реформи в общинската администрация и общинските предприятия, как да си освободи между 7 и 12млн.лв., в повече за капиталовата програма. Средства, които биха елиминирали нуждата от заем. Видно, Здравко Димитров, не иска да работи, да реформира или да се вслушва в гражданите. Той иска лесни пари, с очевидно нездрав интерес към обществените поръчки. Това поражда липса на доверие. Липса на доверие в способностите му като кмет. Подобно поведение, не заслужава доверие да тегли заем и да се разпорежда с публични средства.

Аргументите за полезността от заема, важните проекти за Пловдив и визията за развитието на града ни, съм излагал последователно от началото на мандата.

1 глас против точката за теглене на заем.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.