АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Завършват реконструкцията на Дондукова градина до края на годината

Напредват дейностите по реконструкцията на Дондуковата градина, като проектът ще бъде завършен до края на календарната година. Това съобщи новият-стар кмет на район Централен Георги Стаменов пред камерата на петъчния видеоподкаст „В Капана“ на Под тепето.

Той ни разходи из парка, където текат строителните дейности. Градината ще стане неузнаваема с реализирането на проекта. Може ли обаче той да бъде разширен, като част от улица „Христо Г.Данов“ стане пешеходна?

“ На този етап само ще разширим тротоарите по улица „Христо Г. Данов“. Ще има ново осветление, разбира се, нови настилки. Ще се реконструира и площадното пространство между Орта Мезар и Дома на младоженците, с допълнително озеленяване. От тук насетне следва да мислим дали да не направим тази част от улицата пешеходна. Ние ще имаме готовност за това“, коментира Георги Стаменов.

Има ли премахнати дървета в градината и защо?

Какво ще има в обновения парк след Нова година?

Може ли да има вторичен градски център в триъгълника на Дондуковата градина с „Христо Г. Данов“ и ул. „Бетовен“?

Отговори на тези и много други въпроси чуйте и вижте в разходката с Георги Стаменов из Дондуковата градина:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

15 коментари

 1. Никаква пешеходна улица не трябва да има. Нещото, което трябва да се направи е премахването на служебните абонаменти на ЕВН, както и на всички останали фирми и иучреждения. Постоянни паркоместа за хората по местоживеене и строг на контрол на всички, които паркират без да плащат, както и премахване на платените паркоместа на кметството на ул. Никола Генадиев. Даване на личен пример от служителите на община Пловдив слизайки от личните си автомобили, както и служителите на природо – научния музей и всички общински и държавни учреждения наоколо. И не на последно място глоби и контрол за всички, които паркират и престояват по цял ден в кръстовища преди знаците за синя зона за да не заплащат за паркиране.

 2. Прилича на обновения площад Гладстон 1… гола поляна с много фонтани и никакъв парк… усвояваме с двеста.

  1. обмислен „мат’риЯл“ по продажната система че

   ЧЕРВЕНА ТОЧКА ЗА МЕДИЯТА ПРИ ВСЯКО СПОМЕНУВАНЕ НА ИМЕТО НА ДРУГАРЯ НАЧАЛНИК ЛЮБИМ НАШ РЪКОВОДИТЕЛ, ВОЖД И ДАЖЕ ФЮР…

   ЗА ПЕТМИНУТНО ВИДЕО = ПЕТ ТОЧКИ (ЧЕРВЕНИ)

   ЗА ДЕСЕТ = ДЕСЕТ!

   (ловко, а? мислители има всякакви)

 3. Идеята на Под тепето да стане всичко около градината пешеходно е малоумна и клише на не мислещ „интелигент“. Как ще се обслужват живущите и магазини,банки
  , офиси не мисли. Може би има обществени паркинги? Не, няма, общината трябва да експроприира частни возила, да раздаде тротинетки, за да може хората да имат транспорт, на когото може да разчитат, защото частния-общински транспорт е трагедия. Разширението на тротоарите е глупаво в зона, в която няма движение, но за сметка на това лишава от паркоместа. Колите щели да паркират на горната улица, а тези от горната улица къде ще паркират, на още по-горната? Млъкнете глупаци, това не е хапка за вашата уста.

  1. може може, ако си извадиш главичката от задните бузки и идеш до някоя произволна европейска столица ще разбереш, че може…можело е винаги и винаги ще може…само Ганчо неможе.

  2. 1.АРХИТЕКТът е прав не само ами нека прибавим още
   2.Тротинетки за баби може, но и МАГАРЕНЦА за дядки да се разрешат ф китнио РайонЦентралСтаменНов
   3.Идеята и ЦарБ да се направи пешеходен за да не се смесват пешеходноПотоци Север-Юг може творчески да се доразработи до Тотална ЗАБРАНА за автомобили в Града и така ша станими челници в борбата срещу г7з… газовете на планетата и ще се завърнем към изконното Тракийско предисторическо състояние на Първи ПЕШЕХОДСКИ ГРАД В ГАЛАКТИКАТА
   4.“Градината ще стане неузнаваема“ – – – оп-паа, по таа логика тоа мозъклия (пази Боже от работливи Глупаци; досегашнио баскетБОЛЕН мозъклия поне си беше мързеливичък) МОЖЕ ДА НАПРАВИ ОМРАЗНИЯ МУ ПЛОВДИВ …НЕУЗНАВАЕМ, бе майни! Я звъннете за оная линейка дето идват с едни Дълги Ръкави!
   5.За коефициента IQ=0.00 на Естествената му Интелигентност сведочи че той бил събирал „идеи“ от лумпен-будалите какво да направим (НЕУЗНАВАЕМА?) сградата на Единствената в БГ ИСТИНСКА БАНКА
   6. Е па такъв т7пиз7м никой Изкуствен Интелект =ИИ= не мо’е да ти го сервира!

 4. Най добре е бул.“Цар Борис обединител“ да стане изцяло пешеходна улица както е главната.По.Така Пловдив ще има две най дълги пешеходни улици и гражданите ще могат да се движат по едната от север на юг,а по другата от юг на север и разбира се двата потока от хора няма да си пречат и блъскат.По средата на улиците да се засадата липи и канадски тополи.Може да има и рози казанлъшки разбира се за да ароматизират пространството.Да има и водни басейни с шарани и златни рибки.Да се помисли за пешеходна връзка между ул.“Хр.Г.Данов“,Бетовен и Цар Борис обединител чрез пасарелки.. подходящо озеленени.

 5. Идеята на кмета Стаменов за пешеходно пространство между улиците “Бетовен”и “Хр. Г. Данов” е чудесна. Да се обособи зелена зона за бизнеса и живущите на двете улици, и се ограничи движението на превозни средства по тях! Да не се забрави и да се засадят нови дръвчета по въпросните две улици. Така и естествено ще се увеличи зеленото пространство на Дондуковата градина!

   1. БАЯ „ЗЕЛЕНО“ има и в Щатите, Стив, особено в Аризона!

    И по дърветата има, но и в чували закъм Израел. За Афганистан секна чучурката, ама за Украина ги карат със самосвали. Андрешко обаче какъвто е скептичен, АМзаБГ се въздържа и ограничава до ингилизиране на занглавията из Капано.

    Оти Градът вече не е „togethrer“ (Atlant…) a e ZUSAMMEN (Евро- – – )

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина