АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Завършват Небет тепе през април

Април месец е срокът, с който общината се е ангажирала да завърши дейностите по консервация, реставрация и социализация на Небет тепе. Това стана ясно днес, на пресконференция в кметството.

Крайният срок за приключването на строителните дейности отдавна изтече- бе до края на миналата година. Градската управа обаче е подписала споразумение с управляващия орган, според което няма да търпи санкции за забавянето на целия проект „По крепостните стени на Филипопол“. В него е разписано, че Източната порта и подходите към Небет тепе ще бъдат завършени до края на март, а върха на хълма трябва да е готов до края на април.

„Фирмата изпълнител на дейностите на Небет тепе се е ангажирала, че ще се справи с тези срокове“, заяви ръководителят на проекта инж. Таня Петкова. Тя подчерта, че ажурната ограда, която стана повод за публикации в медиите и социалните мрежи, е на границата с два имота- този на Арменското училище и частни сгради от югоизточната страна. Тя е с обща дължина на двете локации около 50 метра и според Петкова не се забелязва от самото тепе.

“ Преди месец бяхме на терен на Небет тепе. Отделно съм ходил сам да разговарям с хората, които се качват до горе. Вчера също се заех с темата заради публикациите за оградата. Аз съм се ангажирал да има развитие на панорамните гледки в целия град. Мога да кажа, че оградата на Небет тепе, която е съгласувана и одобрена от НИНКН, не пречи на панорамната гледка. Презумпцията е да има превенция срещу вандалските прояви. Вече има графити по скалите на тепето и това не трябва да продължава. Затова обектът ще се затваря вечер, когато на него няма охрана. Такса за него няма да има, докато върви 5-годишният срок от реализирането на проекта“, заяви по темата кметът Костадин Димитров.

Припомняме, че през уикенда поставената на части от Небет тепе ограда разбуни духовете и стана повод за критики от страна на пловдивчани в социалните мрежи.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина