Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки в Пловдив

Актуално Градът Новини ПУЛС

Изследват педагози и персонала в училищата преди Първия учебен ден

Няма да се разкриват допълнителни легла за лечение на COVID – 19 в Пловдив

Решенията са на Областния оперативен щаб 

Мерките на здравното министерство, влезли в сила от вчера, са балансирани и трябва да се спазват. Това коментира областния управител на Пловдив Ангел Стоев, по време на днешното заседание на Областния оперативен щаб. Като председател на щаба, той смята, че културни събития на закрито могат да се провеждат, според дадените предписания – с не повече от 50 процента публика, маски и отстояние.

Продължават засилените проверки на РЗИ, полиция и БАБХ за спазване на мерките – носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция на помещенията. От Щаба са единодушни, че те трябва да бъдат засилени.

От РУО уточниха, че в периода 9-14 септември ще се изследва педагогическия и непедагогическия персонал в 183 училища с бързи антигенни тестове. Целта е „моментна снимка“ преди началото на учебната година.

Областният управител отново призова всички желаещи да се ваксинират, тъй като данните от нашата страна и областта сочат, че имунизираните, дори да се разболеят, боледуват по-леко и не стигат до интензивни отделения.

На заседанието бе взето решение, че няма да се разкриват допълнителни легла за лечение на COVID – 19 в Пловдив. Към днешна дата има 785 легла и това е напълно достатъчно. Здравната система в Пловдив и областта работи добре и се справя със ситуацията. Разполагаме с още 256 свободни легла към момента.

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ професор Карен Джамбазов уведоми за проблем със снабдяването с кислород. „Имаме договор с фирма, която отказва да ни зарежда с достатъчни количества. В момента имаме кислород до утре сутринта. Уведомили сме и МЗ“.

Той посочи още, че в университетската болница имат инсталация за производство на кислород, но очакват разрешение от контролните органи, за да започне да функционира“.

Областният управител пое ангажимент да разговаря още утре с кмета на Пловдив за по-бързото разрешаване на проблема. Междувременно от МЗ уведомиха Областна управа, че производствена авария в Девня е причина за проблема с кислорода и се очаква отстраняването ѝ в близките часове.

Другият въпрос на дневен ред е дефицитът на 4 важни лекарства за лечение на коронавирусната инфекция. Надеждите на медиците са до една седмица да има резултат след проведената обществена поръчка. Лекарите поискаха от РЗИ да определи брой легла за всяка болница в рамките на 10 процента от разкритите за пациенти на Спешна помощ.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки в Пловдив

  1. Мерките са за страх.Вируса се изобрети заради ваксините,а те ще си проличи след 5-10г.Аз няма да участвам в експеримента ви утрепки

  2. Не мога да разбера защо хората не искат да се ваксинират?
    Защо преди години в училище идваха и ни ваксинираха и всичко беше наред?
    В моето детство нямаше смъртоностни болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.