АктуалноБизнесВластГласовеГрадътНовини

Зърнопроизводителите: 1/2 от украинския слънчоглед е в България

Производителите у нас отчитат качествена реколта от пшеница, но количествата са по-малки от миналата година

Зърнопроизводителите в България отчитат качествена реколта от пшеница, но количествата са по-малки от миналата година, това обяви по време на 1-отото юбилейно издание Националния агро семинар, което се провежда днес и утре в Пловдив, председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.  

Той посочи, че от мерките за либерализация на пазара и улесняването на износа на зърно от Украйна за трети страни страдат родните зърнопроизводители. Костадинов посочи, че по данни на Европейската комисия половината от слънчогледа, влязъл в Европа от Украйна, е в България, а зърното, предназначено за Африка и Близкия Изток, е „заседнало“ в съседните на Украйна страни.

На форума присъства и министърът на земеделието Явор Гачев, който в приветствието си към бранша заяви:

„Българската пшеница винаги е била еталон за качество и здравословна храна в Европейския съюз.“

На двудневния форум членовете на НАЗ ще обсъждат предизвикателствата пред бранша в условията на криза и война. По тази теми от асоциацията са взели решение за протести на европейско ниво.

Друг акцент на семинара е Стратегическият план за развитие на земеделието в селските райони, който обхваща периода 2023-2027 г., както и най-иновативните и оптимални решения в областта на зърнопроизводството.

В първия ден на Националния агро семинар бе представен първият по рода си Цифров иновационен хъб за земеделие – slido.com, който има за цел да обедини всички заинтересовани страни в агросектора с цел развитие на сътрудничество и създаването на съвместни разработки в полза на земеделските производители.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина