АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияОбщина Пловдив

За зам.-кмета по екология бъдещето на Пловдив е на автомобилите, не на хората и зеленината

Град на автомобилите, не на хората и зеленината! Така вижда бъдещето на Пловдив, съвременния и модерен град не кой да е, а зам.-кметът с ресор Екология Анести Тимчев. Това стана ясно от днешните негови отговори на въпроси на Под тепето, продиктувани от унищожаването на зелени площи заради пробива на Водната палата и изграждането на магистрално съоръжение в сърцето на града, край река Марица, която следва да социализираме за хората, а не за автомобилите.

„Град на автомобилите. Това ли е бъдещето на Пловдив?”.  Това попитахме днес Анести Тимчев. „Какво друго бъдеще виждаш в близките 20 години. В центъра на града, когато дойде време да вкараме зоните за ниски емисии и се забрани влизането на автомобили, тогава ще ме питате това ли е единственият начин да спасим чистия въздух”, отговори той.

Въпросът ни бе провокиран от словоизлияния на зам.-кметът по екология преди това, след като го попитахме какъв знак вижда в това, че кметът на район Централен не е подписал заповедта за сечта по Марица за реализиране на така спорния проект.

„За мен е никакъв знакът. В крайна сметка този град ще се реконструира. В крайна сметка този град ще се реорганизира. В крайна сметка този град ще върви към бъдещето. В крайна сметка тези улици ще стават все по-малко и по-малко. От тази гледна точка ние ще се наложи, развивайки този град, да премахваме определена зелена растителност. Повярвайте ми, с мъка го казвам. С огромно съжаление. Важното е не това. Важното е ние да я възстановяваме, умножаваме и многократно увеличаваме, запазвайки я там, където е възможно”, обясни в типичния си стил Тимчев.

Той употреби няколко пъти думата „експерти” по темата със зелените площи около Марица, но явно забравя, че в „Градини и паркове” на щат има само един единствен ландшафтен архитект.

„Според протокола на нашите експерти в източната част, за която има издадено строително разрешение, шест дървесни вида трябва да се преместят. Осем дървесни вида да се премахнат. От които един в лошо фитосанитарно състояние. И други два дървесни вида трябва да се запазят, с известни корекции, допустими и възможни за проекта”, каза „зеленият” зам.-кмет.   

Той подчерта, че основният мотив местната власт да започне този пробив година преди изборите е задължението на кмета да усъвършенства града. „Тук се работи единствено и само водени от желанието да осигурим възможности за развитието на този град”, добави Тимчев.  

Зам.-кметът Пламен Райчев пък съобщи, че около 400 хиляди би била корекцията към МРРБ, която общината ще трябва да връща заради разрушаването на инфраструктура, изградена с европейски средства от „Региони в растеж”.

„Става въпрос за около 1500 квадрата. Ще се коментира с управляващия орган по какъв начин ние да възстановим средствата към програмата. Чакаме решение на оперативната програма дали ние трябва да възстановим тия средства, тъй като има възможност да не бъдем санкционирани, тъй като този проект надгражда първия”, съобщи Райчев.

Той гарантира, че направеният анализ на трафика, на база който се махат левите развръзки на съоръжението, ще бъде публикуван в сайта на общината. Той обаче заяви, че не може да отговори на въпроса „Колко точно ще намалее трафика в зоната?”. Ангажира се още да направи среща с протестиращите.

Райчев обясни, че решението проектът да се изпълнява на инженеринг е взето, тъй като администрацията е била притисната много от сроковете- кредитът, в който в момента общината усвоява, е с падеж края на 2023г. До тогава пробивът трябва да е готов. Зам.-кметът подчерта, че към настоящия момент не е ясно дали проектът ще се оскъпи и към днешна дата няма основания за анексиране на договора.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина