АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Йордан Иванов: Здравко Димитров сам се постави в ужасна ситуация

Изпратихме първата година от управлението на Здравко Димитров и екипа му. На днешната дата преди 12 месеца Зико влезе в новия си кабинет на площад”Стефан Стамболов”, за да поеме щафетата от предшественика си Иван Тотев след обещания за нов стил на управление, прозрачност и диалогичност. В няколко поредни публикации ще ви представим как различните политически играчи видяха първата година от управлението на Димитров. Потърсихме  някои най-активните в пленарната зала на местния парламент в последните 12 месеца  общинските съветници, за да отправим въпроси, еднакви за всички: Как бихте коментирали първата година от мандата на Здравко Димитров и неговия кабинет ? Какво, според вас, се промени към по-добро за града и жителите му ? Кои са най-големите грешки в управлението на Пловдив ? Какво да очакваме от тук нататък ?

Йордан Иванов, Демократична България

Липса на реформи. Това е моят коментар. Пловдивският среден бизнес, работещата класа и преди всичко хората, които разчитат на себе си, гласуваха за Здравко Димитров в името на реформите. И останаха излъгани. В Пловдив един от четирима работещи е нает в публичния сектор. В града ни има над 30 000 души на бюджетна издръжка. Над 1/3 от тях са на издръжка на бюджета на община Пловдив. Това в голямата си част е партийна номенклатура в администрацията, която следваше да бъде реформирана незабавно след изборите. Реформата на местната икономика чрез оптимизация на процеси, автоматизация на дейността на общинските предприятия и електронизиране на администрацията щеше да даде възможност за намаляване на данъчната тежест за всеки пловдивчанин. Но получихме друго – властта в Пловдив си купува гласове чрез партийни назначения, а пловдивчани чрез данъците си плащат за тази многохилядна армия партийци.

В условията на настоящата здравна и социална криза трудно можем да говорим за промяна към по-добро. Факт е, че въпреки че „Демократична България“ е в опозиция, Здравко Димитров ни послуша и чрез наш и обществен натиск успяхме да спрем редица презастроявания, разкрихме далаверата с транспортния проект и наложихме прозрачност чрез онлайн заседания, публичния решения и питания и др.

Най-голямата грешка в управлението на Пловдив е лъжата към пловдивчани. Управляващите обещаха, че няма да вдигат данъци – вдигнаха ги. Обещаха, че няма да презастрояват града – презастрояват го. Обещаха, че ще оптимизират администрацията – назначиха девет заместник-кметове. Лъжата е най-страшното нещо, защото руши доверието в институциите, а оттам цялата публична среда девалвира.

Здравко Димитров сам се постави в ужасна ситуация. Градът се управлява без явна коалиция, а на принципа на скритите търговски мнозинства. Кметът на Пловдив е едно от трите крила на ГЕРБ. Той няма група в Общинския съвет. Другите две крила на ГЕРБ в лицето на Дани Каназирева и Иван Тотев системно и последователно рекетират кмета за назначения, а той се поддава на този натиск. Докато не излезе и не признае публично за този проблем, няма как да получи подкрепа за решаването му. Това води до нестабилност, хаотичност и вземане на решения „от понеделник до сряда“ по високите етажи на властта. За съжаление още в началото на мандата си кметът забрави даваните обещания за реформи както в администрацията, така и в начина на управление на града и развитието на Пловдив от урбанистично гледище.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина