АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Йордан Иванов: Община Пловдив лъже за градската железница

Общината не е държана в неведение за градската железница – представители бяха поканени, но никой не се поинтересува, твърди областният управител

Община Пловдив и конкретно кметът Здравко Димитров лъжат, че са били държани в неведение за проекта за градска железница. Това заяви областният управител Йордан Иванов днес чрез фейсбук пост в официалния си профил. Те са били поканени на срещата с писмо с входящ номер, но никой не е отликнал и не се е поинтересувал за срещата, добавя още Иванов.

Той реагира след коментари на Здравко Димитров, че Пловдив няма нужда от подобен проект преди да стане с население 1 млн. души. Според Йордан Иванов обаче проектът е важен за целия регион, тъй като Пловдив е център на икономическата зона, която обслужва много повече хора. Освен това има много примери в Европа с градове с градски железници, които имат по-малко население.

Ето цялата позиция на Йордан Иванов:

Опитвам се да щадя авторитета на кмета на Пловдив Здравко Димитров, защото той сам по себе си е институция и е избран от хората, но това невинаги е постижимо. Самият той не си прави услуга, защото си позволява да говори неистини. Този път по темата „градска железница“.

Първо: Кметът на Пловдив днес твърди, че градска железница може да има и да бъде ефективна в градове с над 1 милион жители. Това не просто не е вярно. То издава некомпетентност, защото в Европа има десетки примери на градове с градска железница и население под 1 млн. жители.

Второ: Неосъзнаването на потенциала на градската железница, която да обслужва индустриалните зони край град Пловдив през централната градска част по съществуващото трасе, означава неразбиране за това, че Пловдив е сърцето на икономическата зона. И затова градът трябва да се развива интегрирано – заедно с областта около него.

Трето: Не е вярно, да не кажем, че си е откровена лъжа, че общината била държана в неведение за проекта. Кметът на Пловдив бе поканен от мен на работна среща, посветена на градската железница с писмо от 20 април, което е заведено с входящ номер в общинската администрация същия ден. Здравко Димитров не дойде на тази среща, никой от община Пловдив не дойде. На 26 април Областната администрация изпрати и писмо с искане общината да представи своите идеи и предложения за градската железница. Отговор не просто не пристигна в срок. Изобщо не пристигна.

Но най-притеснителен е въпросът как община Пловдив следва собствените си стратегически документи, които сама е разписала. Как е възможно днес Здравко Димитров да казва, че градска железница в Пловдив не може да има, защото населението не наброява 1 млн. жители, а едновременно с това да е предложил в Плана за интегрирано развитие на община Пловдив да се реализира проект за градска железница? На 30 септември 2021 г. самият кмет твърди: „Повече отвсякога Пловдив се нуждае от градска железница и приоритет за общината е да я развием“ (цитатът е от „24 часа“). Нима миналата година Пловдив е бил с население над милион?

Пловдив трябва да има визия за 10-годишно управление, чието следване да гарантира, че градът ни ще става все по-добър за живеене. Вместо това има кмет, който говори срещу проект, обявен от самия него за приоритет и записан в току що гласувания план за развитие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Виждали ли сте градска железмица? Аз да. В Берлин, в Чикаго, в Ню Йорк. Няма по-отвратителна гледка. Транспортно решение за мегаполис от ХIX век. И колко стотин милиона ще струва? Защото ако е само за пътниците от Централна гара до гара Филипово, тях спокойно може да ги обслужи един автобус.

  2. Крайно време е този кмет да си Ходи!
    Пловдив е опропастен тотално благодарение на него.До кога ще го търпим?Колко милиони заеми изтегли и няма нищо налице.Къде отидоха милионите кой ще каже?

  3. Това, което кметът се опита да ви каже на прост език на вас неизбраните по никакъв начин на избори калинки, е, че без 200-300 милиона от държавата за естакдата на Копривщица и още няколко жп връзки, този проект ще съсздаде само още проблеми на трафика.

  4. Какво може да се очаква от такъв тъпанар като кмета. Колко му е IQ то, какви са му съветниците. И тези заспали общински съветници. Абе просто ГЕРБ. Като тиквата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина