АктуалноБългарияГрадътКултураНовиниПод лупа

Възобновиха издаването на сертификати за картини в Града на художниците

Обслужването ще е безконтактно

От утре Градската художествена галерия – Пловдив възстановява издаването на сертификати за произведения на изкуството. Обслужването ще е безконтактно, съобщиха за Под тепето от отдел „Култура“ на Община Пловдив.

Проблемът бе поставен преди два дни от галериста Сим Алексиев в социалната мрежа Facebook. Той написа, че в условията на новите мерки против разпространение на коронавируса, при които галериите са затворени до 21 декември, е отрязана  възможността на художниците да продават произведенията си в чужбина.

За целта е необходимо всяко произведение да е придружено задължително със сертификат за износ, издаден от държавните галерии.

На сигнала му реагира веднага заместник –кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който покани на среща директора на Градската художествена галерия – Пловдив Красимир Линков. Днес по време на среща между двамата е съответната  организация и е взето решение за възобновяване на дейността на Комисията за издаване на удостоверения за износ.

Работното време на комисията е вторник и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Адресът: ул.“Княз Александър І“ 15, Пловдив, Временна експозиция.

„Комисията издава удостоверения, в които се уверява, че описаните предмети нямат качества на движим паметник на културата по смисъла на чл. 3 от Закона за паметниците на културата и музеите. На място, при спазване на всички противоепидемични мерки, с организация на приемане и издаване, в която няма да има директен контакт, всички желаещи ще могат да се възползват от услугата,“ уточни директорът на ГХГ.

„Благодарим на заместник –кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и неговия екип за съдействието,“ написа днес в профила си Сим Алексиев.

В условията на ковид това е единствения начин художниците да продават творбите си в чужбина.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина