„Всички за заем“

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

„Докато в държавата ситуацията е всеки срещу всеки, днес в пловдивския общински съвет, ситуацията бе всички за заем. Много сходна ситуация с втория мандат на Иван Чомаков, с ясно оформено трапезно мнозинство, целящо да оползотворява на максимум общинския бюджет“. Така независимият Слави Георгиев коментира случилилия се днес политически цирк в местния парламент.

Здравко Димитров: Гласувайте по съвест

Провокирани от 40 милиона лева, в един отбор заиграха ГЕРБ, БСП, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, земеделците, представителят на Ние гражданите и този на Воля. Това се случи само часове, след като групата на ГЕРБ заяви, че няма да застане зад своя кмет и и няма да подкрепи предложението за заема. Но след няколко телефонни обаждания и суматоха в пленарната зала на ОбС, намеренията на герберите рязко се преобърнаха. Тръгна слух, че в цялата ситуация има и „Божия“ намеса- Николай Пловдивски се обадил на Бойко Борисов да вразуми съветниците на партията си. Дали е така, няма значение. Нещо обаче очевидно се е случило.

“ Интересен бе целият дневен ред, не само заради заема, изтеглен без каквито и да е анализи, но и множеството точки за продажби на терени за кооперацийки. „Няма да продам нито един терен“, бяха думи на кмета Здравко Димитров, само преди година. Пловдив се управлява по овехтяли методи, така както е овехтял управленският капацитет на кмета и администрацията му. Важното е да сме живи и здрави“, допълва в коментара си Слави Георгиев.

Кметът от ГЕРБ обсъжда заема със съветниците от БСП, които за първи път подкрепиха кредит на опонентната си партия

Йордан Иванов от Демократична България пък написа във Фейсбук: „В града имаме нова управленска коалиция! А Здравко Димитров изиграва последния си танц като кмет на Пловдив, като изтегли голям заем, за да възложи едри обществени поръчки.ГЕРБ бяха решили да подлеят вода на собствения си кмет и да не подкрепят заема, но след като се появи рязко подкрепата на БСП, изведнъж и те решиха да подкрепят кредита от страх да не останат извън властта. Идните дни ще дам множество допълнителна информация, за да сте наясно с всеки един детайл по кредита, но ето най-основното:

– Днес се взе решение на тъмно, БЕЗ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ, без ПЛОВДИВЧАНИ ДА СА ОПРЕДЕЛИЛИ ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ;

– Всичко това сториха задружно БСП, ГЕРБ, ВМРО, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив и други независими съветници;
– Няма и капчица надежда кметът да реформира харчовете в общината, за да може да спести разходи на пловдивчани. Напротив – всички кадри в общинските предприятия и общинската администрация ще останат там, където са и днес. И некачествените услуги ще продължат да бъдат факт. Ниските заплати в администрацията също. Купуването на гласове през партийни назначения също. Електронизацията на услугите продължава да бъде мираж;
– От 40-те милиона заем 10 милиона са за техника за общинските предприятия. Това са все активи, които се амортизират за от 3 до 5 години. Меко казано е недалновидно от управленска гледна точка да теглиш 20-годишен заем за активи, които се амортизират за кратък период.
​- Новата управленска коалиция изтегли този заем в навечерието на най-голямата финансова инжекция от Европейския съюз. Буквално по-малко от 12 месеца преди да може да финансираме всички тези проекти безвъзмездно. ​Това е точно обратното на всякаква здрава логика за планиране в градоустройството.
На цялата тази несправедливост ние от Демократична България се противопоставихме с гласа и лицата си.“
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.