Кметът Здравко Димитров заплаши да блокира сметките на община „Родопи“

Актуално Избори 2021 Новини Под ножа

Общинският съвет не актуализира бюджета на Община Пловдив на днешното си заседание след бурни дебати. При дискусията в пленарна зала по точката групата на ГЕРБ предложи над 2 милиона лева да бъдат разпределени към районните кметове. Първо зам.-кметът по финанси отказа да приеме това предложение, а след това цялата точка по актуализация на бюджета на общината не мина. Дебатите обаче не бяха за средствата за районите, а заради връщането на 1,4 милиона лева след финансови корекции по изпълнението на проекта по „Региони в растеж” и глобата от 500 хиляди лева, дължана на МОСВ заради неплащането на вноските на община „Родопи” за депото в Цалапица. Тези пера бяха основен акцент в предложението за актуализацията на бюджета.

Особено сериозно внимание общинските съветници обърнаха на казуса с неплатените вноски на съседната община. В пленарната зала се чуха предложения Пловдив да затвори сметището си за боклука на „Родопи”. Изказаха се и крайни мнения за блокиране на шосета и отнемане на „привилегии”, които ползват от общината в центъра на града, където се намира административната й сграда. Кметът Здравко Димитров заплаши, че ще блокира сметките на администрацията. От Демократична България пък подчертаха, че тук става въпрос за безстопанственост от страна на настоящия кмет и предшественика му.

„Като собственик на депото през 2014 г. Община Пловдив е сключила договор с Община Родопи последната да ползва депото, като съгласно договора Община Родопи е следвало да внася дължими по закон отчисления по сметка към Община Пловдив, а Община Пловдив като собственик на депото дължи да внася отчисления към държавата. Всъщност законът вменява задълженията на собственика на депото, а той ако го предоставя на някого, си урежда отношенията с договор. Така за 2014 г. Община Родопи не си е изпълнила задълженията по договора и е трябвало в 5-годишния давностен срок Община Пловдив да предприеме действия, най-малкото за да не загуби тези пари по давност. След настоятелното ми питане днес на сесия се оказа, че за 5 години нито е сключено споразумение за разсрочване, нито е внесен иск в съда срещу община Родопи. МОСВ обаче не пропуска давността и навреме претендира от Община Пловдив вземането си”, обясни след сесията съветникът от ДБ Веселина Александрова.

Тя подчерта, че липсата на действия от страна на община Пловдив по събиране на тези пари от Община Родопи се потвърди накрая от председателя на Общински съвет Родопи. Георги Цанков дойде в местния парламент по друга работа, но излезе пред пловдивските си колеги. Подчерта, че община „Родопи” ще изплати парите на Пловдив, но и каза, че от 2014 г. досега няма сключено споразумение с община Пловдив за разсрочване, нито пък от страна на Община Пловдив е заведено дело срещу Родопи.

„ Предходната власт над 4 години е оставила тези пари непотърсени, а сегашната власт е пропуснала и последната възможност за събирането им. Община Пловдив дължи тези пари, а община Родопи вече не ги дължи, защото задължението е погасено по давност”, допълни по казуса Веселина Александрова.

„ Община Родопи в крайна сметка има желание да си изплати тези задължения. Те са общо в размер на 458 хиляди лева. Единственото нещо, което Община Пловдив може да загуби, са лихвите. Ние няма как да ги платим, те са с изтекъл давностен срок. Така че не виждам никаква причина да се блокират сметки или пътища”, заяви пред журналисти Георги Цанков.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.