АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Вкусотиите на коледния базар в Пловдив

Разходката този път е из местата, на които ще ви покажем какво да не пропускате да опитате в оставащите дни до 26.12

Коледните базари са типично немска традиция, като се смята, че първият истински такъв е Striezelmarkt в Дрезден през 1434 година. Обикновено се правят на открито с множество различни дървени постройки и сергии, където човек може да открие всякакви лакомства и сувенири – от типично немски вурстове, през баварски хот-дози, джинджифилови човечета, чурос, греяно вино, топъл ром, безкрайно много видове шоколад, щолен, бадеми, марципан и сладки до преспапиета, фигурки, играчки и други красоти. Всичко това обикновено е придружено от коледни песни, приказки и музика.

През последните години в България също на доста места се откриват подобен тип събития, които допълнително допринасят за празничния дух и вълшебството по Коледа. Преди няколко дни, на обичайното си място до Пощата, започна и базар Капана. Над 100 изложителя вече са подредили щандовете си и посрещат клиенти.

Разходката на единствения дигитален гид под тепетата този път е из местата за вкусотии, на които ще ви покажем какво да не пропускате да опитате в оставащите дни до 26.12.

Караваната на Tams House

Вкусната спирка на един от любимите ни ресторанти в творческия квартал е перфектна за отдъхване между разходката и за наслаждаване на отлично приготвена и апетитна храна. Менюто е кратко, но дърпаното свинско е невероятно крехко и несъмнено си заслужава. Може да избирате още измежду традиционен за базарите хот дог, картофки, или пък деликатеси като пилешки сърчица. Има места за сядане и печки за сгряване.

Benjamissimo

В случай че не ви се похапва обаче, а имате нужда да се стоплите и искате нещо сладко – щандът на ръчно правените лакомства е точно за вас. Предлагат феноменален греян шоколад за небцето и душата. Истинско угощение и нещо, което не е за изпускане на базара.

Хлябъ

Занаятчийската пекарна е добре позната на пловдивчани и за нея сме ви споделяли в статиите ни за най-вкусния хляб под тепетата. Те са семейна компания, която развива уменията си поколения наред, а на тазгодишното издание на Капана фест ни изкушават със своите щолени. Те представляват традиционни за Германия коледни сладкиши, които съдържат нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и са покрити отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар. Добра алтернатива са и за подарък на близки и приятели.

Nika Food

Няма как да пропуснете щанда им по две причини. Първо, защото са точно по средата и второ – тъй като около тях се носи приятно ухание на сладости. Мини палачинки и бабъл гофрети, създадени по собствени рецепти с много любов. Задължителният десерт, когато сте на коледния базар!

Кюнефе

Десертът от Левантийския регион е добре познат на ценителите на този тип кухня, а на базара в Пловдив се предлага в два варианта – арабски и турски. Първият е с брашно отгоре, а вторият – с кадаиф. Който и да изберете обаче, изобщо няма да сгрешите и наистина ще се подсладите!

Черноморски улов

Нещо по-нетипично за Пловдив и същевременно интересно, са рибните консерви на варненската компания. Те създават наистина майсторски продукти, чиято цел е да променят остарелите представи за нашата морска храна. При тях може да намерите черноморски съкровища по внимателно изпипани рецепти.

Освен тези, които сме отличили, на изложението през декември 2022 е представена уникална селекция от произведени в България био и натурални храни и напитки. Задължително се спрете и на шандовете за мед и пчелни продукти, лютите сосове, био вино и напитки, чай, здравословни храни, фермерски продукти и кафе. Страхотни идеи има както за нещо, което сами да си похапнете, така и за подаръци.

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина