ГрадътИзпод тепетоКварталиНовини

Обсъждат телефонни измами с пенсионерите от „Западен“

Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на гр. Пловдив, се срещна с членовете на пенсионерски клуб в район „Западен“ в гр. Пловдив и проведе беседа с тях за опасностите от телефонни измами. Проявата беше по покана на Димитър Колев, кмет на район „Западен“. „Тези беседи са изключително полезни. Благодаря на Районна прокуратура-Пловдив за активната работа по линия на превенцията“, каза Димитър Колев.

Прокурор Атанас Илиев обясни най-честите схеми на телефонни измами. Той предупреди възрастните хора да не вярват на непознати, които им се обаждат и искат пари по телефона, като се представят за служители от държавни институции. Магистратът разказа за случаи, когато измамници се представят за роднини, претърпели катастрофа или блъснали дете на пътя. Те искат пари за операция или да си платят гаранцията. „Ваш роднина няма да ви звъни от непознат телефон. Не изпадайте в паника, а веднага затворете и позвънете на тел. 112, за да подадете незабавно сигнал за случая“, предупреди прокурорът.

Атанас Илиев обясни и какви са действията на полицията и прокуратурата при подаден сигнал за реална катастрофа. Възрастните хора разказаха за случаи, при които са получавали обаждания от телефонни измамници за техни роднини, които са блъснали примерно дете или причинили пътно произшествие. Пенсионерите питаха как да реагират, ако често получават обаждания от непознати номера. Те се интересуваха какви присъди получават измамниците и дали възстановяват парите, които пострадалите са им предали.

Срещите на прокурорите с възрастните хора от гр. Пловдив и областта с цел превенция на телефонните измами ще продължат и през януари 2023 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина