АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

В Пловдив кукли и актьори протестираха, искат увеличение на бюджета за култура

Актьорите от Държавен куклен театър Пловдив се включиха в общия Национален протест „Народ без култура е народ без бъдеще”. Днес по обяд те излязоха заедно с част от куклите пред сградата на театъра и опънаха плакати със задраскана буква „К“ и надписи „Народ без култура е народ без бъдеще”.

Актьорите припомниха, че при първоначалното обявяване на параметрите на бюджета финансовият министър обеща 50% ръст в сектор „Култура“, което в последствие не се оказа така.

Исканията на гилдията са не само за повече пари за култура в страната, а и за реабилитиране на актьорската професия. Участниците в протеста са с убеждението, че голяма част от хората не ги разбират и смятат, че трябва да минат няколко поколения, за да се осъзнае масово ролята на театъра. Актьорите подчертаха, че протестът им е по-скоро в подкрепа на министъра на културата – бившият директор на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев, тъй като той нееднократно е заявявал, че правителството трябва да обърне по-голямо внимание на културния сектор.

В протеста се включи и директорът на Кукления театър Петър Влайков, който уточни, че е там не като работодател, а като свободен актьор.

Средната заплата на куклените актьори е 1 200 лв., но те работят на ненормиран работен ден, имат дневни, вечерни и съботно-неделни представления и пътуват.

Младите актриси от Куклите споделиха, че единственото което ги задържа в театрите е любовта към професията, която ги кара да продължават да играят и да се борят срещу безхаберието на властта.

Подкрепа към протеста дадоха и артистите от държавна опера-Пловдив, част от тях в Пловдив заедно с куклениците, а други в столицата.

Целта на протестиращите е да се обърне внимание към огромните проблеми в културния сектор и властта да изпълни обещанието си – 1% за култура, а не унизителните 0,4%.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Абе какво е това безочие – какъв артист си като искаш делегиран бюджет от държавата?И колко да взима едни куклен актьор ?Колкото лекар ли….за две представления в седмицата?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина