АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПод ножаПУЛС

УМБАЛ „Св. Георги”: Всички трябва да разберат, че сме във война!

Война с вируса, война със страха, война за човешки животи!  Да, болниците може и да приличат на „лазарети“, но нали целта е да помогнем на колкото може повече хора, заявява екипът на лечебното заведение в позиция до медиите относно ретранслиран коментар от социалната мрежа за починал в Инфекциозна клиника пациент

УМБАЛ „Св. Георги” излезе с позиция до медиите, техните редактори и репортери, относно ретранслиран коментар в социалните мрежи в няколко издания в края на миналата седмица. Повод за обръщението ни е публикация в „24 часа“ от 13 ноември 2020 г., чрез която се дава медийна гласност на изявление, направено във Фейсбук от Илияна Захариева – мениджър на голямата телекомуникационна компания А1, загубила баща си по време на лечението му в Инфекциозна клиника. Захариева Тя твърди, че баща й и нейното семейство са получили от болницата само безотговорност, хаос, непрофесионализъм и безчовечност.  От УМБАЛ „Св. Георги” отговарят, че за случилото е назначена вътрешна проверка, изказват искрени съболезнования на близките на починалия, но подчертават, че лечебното заведение е направило всичко, за да бъде спасен животът на пациента. „В тази тежка ситуация ние, специалистите от лечебните заведения, трябва да се справим заедно с пациентите и техните близки, а не да се противопоставяме един на друг”, заявяват от най-голямата болница в България.

„ Всички трябва да разберат, че сме във война! Война с вируса, война със страха, война за човешки животи! Да, болниците може и да приличат на „лазарети“, но нали целта е да помогнем на колкото може повече хора! Няма лекар, който да не желае пациентът му да оздравее. Няма лекар, който щади себе си лишавайки от грижа болния”, допълват в позицията си от УМБАЛ „Св. Георги”.

Ето и цялото обръщение на болницата без редакторска намеса:

Участници сме в безпрецедентни събития, които поставят на изпитание волята, морала и чувствата на всички ни. 

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив апелира към всички медии да бъдат по-внимателни и предпазливи при излъчването или използването на изявления и материали от социалните мрежи, често съдържащи директни нападки и  крайно негативни оценки към дейността на лечебни заведения и работещите на първа линия с COVID-19.

Повод за обръщението ни е публикация в „24 часа“ от 13 ноември 2020 г., чрез която се дава медийна гласност на изявление, направено във „Фейсбук“ от г-жа Илияна Захариева – мениджър на голямата телекомуникационна компания А1, загубила баща си по време на лечението му в УМБАЛ „Свети Георги“. Лечебното заведение направи всичко, за да бъде спасен животът на г-н Захариев, категорични са лекарите. Независимо от това, по конкретния казус тече проверка, с която се проследява цялата хронология и всички детайли, споменати в публикацията на г-жа Захариева.

Съчувстваме на всички, които в условията на пандемията загубиха любими хора и изказваме най-искрените си съболезнования.

Много хора в състояние на афект са склонни да търсят причините за своята тъга или страдание в това, което на пръв поглед е най-лесно да им осигури обяснение, без преди това да са потърсили фактите и без да отдават значение на последствията, които техните обвинения и думи биха имали за други. Често дори хората не осъзнават, че със своите осъдителни оценки и обръщения защитават само собственото си его, както и че техните послания могат лесно да бъдат използвани с деструктивна или манипулативна цел. Разбираме, че е важно пациентите и техните близки да споделят свои опасения и дори възмущение, когато са почувствали болка или са били засегнати техните права или интереси.

Непремерените репортажи и медийни публикации обаче могат да допринесат за обезсърчаването на и без това изтощените лекари и здравни работници. В тази тежка ситуация ние, специалистите от лечебните заведения, трябва да се справим заедно с пациентите и техните близки, а не да се противопоставяме един на друг. 

Съзнаваме, че тази епидемия поставя на изпитание цялото общество, защото като човешки същества всички сме загрижени за своите родители, близки и приятели. Всички трябва да разберат, че сме във война! Война с вируса, война със страха, война за човешки животи! Да, болниците може и да приличат на „лазарети“, но нали целта е да помогнем на колкото може повече хора! Няма лекар, който да не желае пациентът му да оздравее. Няма лекар, който щади себе си лишавайки от грижа болния.

Тъжно е когато си направил всичко възможно, но изходът не е добър! Питаш се защо, какво пропуснах, можеше ли още нещо да бъде направено, закъснях ли, сбърках ли с оценката? Никой не може да бъде равнодушен пред смъртта! Ние носим тази травма, тази болка заедно с близките! Един от най-тежките данъци се заплаща от медиците и здравните работници на първа линия, които са изложени на огромен стрес и изключително висок здравен риск, и работят свръхсилите си. Доверието, градено с много усилия и старание, не бива да бъде разрушавано с лека ръка. Не се съмняваме в необходимостта от информиране на обществото, но за нас е много важно информацията да бъде достоверна. Защото това, което се лесно руши, невинаги може да бъде възстановено! 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Българина не иска два лева отгоре да похарчи за здраве, дава по 5оо евро за цигари на година, живее като безсмъртен идиот, но кога види зора първи търчи да псува и бие лекарите…не си мърда пръста , за да защити националните си права и блага, осигурени му от конституцията, не ходи на протести, за да заяви несъгласието си с кражбите и несправедливостта, но иначе е много ларж на писаниците в мрежите, след всяка човешка трагедия…и така до другия път, хартиените тигри са вечни…в канцеларията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина