Удостоиха посмъртно проф. Красимир Мурджев със званието “Почетен гражданин на Пловдив”

Актуално Градът Живот Новини

Решението бе взето единодушно с 47 гласа “За

С пълно единодушие местният парламент на Пловдив прие предложението на 20 общински съветници, сред които ППГОС БСП и Александър Стамболийски, независимият Слави Георгиев и трима от ДБ, за удостояване със званието “Почетен гражданин на Пловдив” на известния  хирург проф. д-р Красимир Мурджев, посмъртно.

Шефът на общинската здравна дирекция д-р Калин Калинов изказа благодарност към вносителите, като подчерта, че говори като колега и гражданин, който се възхищава от професионалния път на професор Мурджев и неговата отдаденост на пациентите и студентите.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков се присъедини към думите му.

Д-р Атанас Баташки от вносителите каза: “Имах честа да го познавам лично. Той бе е един от моите учители. Човек, който не уважава учителите си не уважава майка си и баща си, така е написано в най-великата книга. Колеги, призовавам ви да гласувате подкрепите предложението. Сигурен съм, че дори и отгоре той ни помага.”

Проф. д-р Красимир Мурджев е роден през  1964 г. Завършил е медицина в МУ Пловдив, където преподаваше по обща и гръдна хирургия. Защитил е още магистратура по икономика на здравеопазването. Има научна и образователна степен „доктор“. Консултант на Комплексния онкологичен център и републикански консултант по гръдна хирургия за Южна България.

Практиката си доц. Мурджев започва през 1990 година, като за няколко месеца е работил в здравната служба на Старосел. След това се мести в УМБАЛ “Свети Георги”, където до кончината си спасява стотици човешки животи. В Клиниката по коремно-гръдна хирургия заема последователно всички длъжности в йерархията – асистент, старши асистент, главен асистент. Член е на наши и международни лекарски организации, публикува в специализирани издания.

През 2011 година стана известен като спасителя от катастрофата с горящия автобус на автомагистрала “Тракия”. Това на 15 юни той е дежурен в УМБАЛ “Свети Георги” и ръководи екипа, действал изключително професионално. Само за четири часа 22-ма пациенти минават през шокова зала.

Наред с постиженията му в медицината, проф. Мурджев бе и един от политическите деятели на Пловдив. Той бе общински съветник, народен представител и председател на ГС на БСП, където членува от близо 3 десетилетия.

На 22.11.2017-а по повод една година от внезапната кончина на един от най-добрите български хирурзи заседателната зала във Втора хирургия на 11 етаж в УМБАЛ “Свети Георги” бе кръстена на името на професора, а пред входа ѝ има негов барелеф.

Поводът е годишнината от съмртта му.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.