АктуалноВластИзбориНовини

Удари първият звънец на 47-ото НС

Депутатите се заклеха

Президентът: „Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, следва да върне обществения живот в руслото на законността за демонтаж на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите“

Народните представители в 47-ото Народно събрание положиха клетва. Заседанието бе свикано от държавния глава Румен Радев. То започна в 9.00 часа в историческата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание Силви Кирилов от ИТН.

В началото на заседанието 228 депутати от 240 се регистрираха. Всички те се заклеха така:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“ и подписаха клетвени листове.

Прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. На вторият групата на ПП Възраждане седна на банките.

В речта си държавният глава Румен Радев заяви, че е нужен политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко и социално управление.

От него зависи да имаме правителство и самият живот на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон“, посочи Радев, като приветства предварителните разговори между партиите и обърна внимание, че хората очакват решения за преодоляване на кризата.

Надеждите са огромни, а залогът съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи, преди първото гласуване да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха”, каза още държавният глава.

„Вие сте призвани да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който на практика бе отменен през изминалите години, за възраждането на свободното слово, като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението“, обърна се Радев към новите депутати.

„Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, следва да върне обществения живот в руслото на законността за демонтаж на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите“, категоричен бе президентът.

Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата, много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър“, каза още той.

По време на излизането на държавния глава на трибуната, една част от депутатите в дясната страна на злата не стнаха и не ръкопляксаха.

Докато тече първото заседание на 47-ото Народно събрание отвън вървят два протеста. Един на „Грийнпийс“, чиито участници посрещнаха депутатите с бутилка „въглищна вода“, за да привлекат вниманието им към негативния ефект на въглищната индустрия върху водните ресурси на страната. И вторият – на антиваксъри, настояващи за отмяна на „тоталитарната диктатура, въведена на 13 март“.

Заседанието продължи с речи на лидерите на политическите партии.

Предстои да бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Архивите разказват: Какви били депутатите на последните демократични многопартийни избори в България преди демокрацията

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина