АктуалноБългарияГероите на деняЗдравеИзбор на редактораИзпод тепетоМоите отговориНовиниПод ножа

Участта на пожарникаря

Да спасяваш човешки животи всеки ден и после да търсиш пари за животоспасяваща операция

Огнеборецът от Регионалната пожарна в Пловдив, който пострада сериозно по време на спасителната акция след катастрофата на бул. „Руски“ в понеделник, е бил повторно опериран в четвъртък, разбра Под тепето.

Пострадалите в катастрофата с две жертви са в тежко състояние

Припомняме, че 56-годишният пожарникар Димитър Галчев бе настанен в Клиниката по ортопедия и травматология, след инцидента, при който върху него падна третото дърво, в което се забиха останките от разцепения джип „Рейндж Роувър“. Ден по-късно той бе преместен в Интензивното отделение, тъй като състоянието му се бе влошило.

Операцията по имплантиране на тазобедрена става е преминала успешно, излязъл е от упойка и се възстановява, но процесът ще продължи много дълго – месеци наред, заради множеството травми. Това разказаха негови колеги пред репортера ни.

По информация на Под тепето личният състав на цялата Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив е събирал пари за операцията, импланта и последващото лечение на колегата им. Става дума за хиляди левове.

Събрали сме необходимите средства. Колегите даваха всеки на ръка, част от сумата бе подсигурена и от синдиката. Застраховките са меко казано смешни и процедурата е много тромава. Това е тема, по която от синдиката полагаме неимоверни усилия за решаването ѝ, но има какво да се желае в политиката на министерството по този въпрос„, така коментира темата  Красен Властанов – представител на синдиката Синдикалната федерация на служителите в МВР и огнеборец в Първа служба на РД ПБЗН-Пловдив.

Пожарникар на годината в Пловдив: С исканото увеличение ще си купя фенерче за каската

От информация, която получихме от профсъюза стана ясно още, че професионалните застраховки на огнеборците не покриват рехабилитация, от каквато – в случая с травмите на пострадалия спасител, ще има нужда.

56-годишният пожарникар Димитър Галчев от 1 РСПБЗН – Пловдив е награждаван нееднократно. През 2013-а година е отличен в конкурса „Пожарникар на годината“.

За пореден път показваме, че сме едно семейство и когато един от семейството пострада всички са до него, казват колегите на оперирания Димитър.

Те са категорични, че когато след месеци евентуално бъде изплатена компенсация от застраховката на пострадалия и той се опита да им върне парите – няма да ги вземат. И се молят на никого повече да не се налага да се нуждае от застраховката си, защото е видно, че системата не работи.

Такава е участта на пожарникаряда спасяваш човешки животи всеки ден и после да търсиш пари за животоспасяваща операция.

Още за проблемите на огнеборците вижте в статията – Издирва се Франк Куаст от Кършияка.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Все си мисля че един негов колега пожарникар ще даде една тлъста сума за спасяването на човека, пострадал тежко при ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИЯ СИ ДЪЛГ. Няма как изборите чукат на вратата. А тоя човек е с голяма заслуга за сриването на здравната система.

  2. И всичко това заради майка-мафиотка от КАТ, чието „алфа“ отроче кара с 200 км/ч в града, където уби себе си и пътник, а още двама са в тежко състояние. Заради такива родители – виждали сте ги всички на родителските срещи – страдат нашите деца!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина