АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Томислав Дончев: Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция

След средата на май, а по-младите учители ще гледат децата

Правителството обсъжда варианти за отваряне на детските градини и ясли, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Първоначално биха могли да се отворят всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерираме по-малко риск“, коментира той в ефира на btv.

Все още е рано да се посочи дата за детските заведения. Решението ще бъде отложено поне до края на тази седмица, като през нея ще се наблюдават епидемиологичните данни.

Всички деца от четвърта група ще получат удостоверения за завършена предучилищна, за да могат да бъдат записани в първи клас.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира тази сутрин, че градините няма да заработят в близките две седмици.

„Ако ги отворим, около 30-40% от родителите имат готовност да си пуснат децата. Това обаче се равнява на 75 000-80 000 деца. Смята се, че рискът от събирането на множество деца в група е голям.“

И през това лято ще има сборни групи в градините, стана ясно от изказването на Вълчев.

„Никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика – един през есента и през зимата. „Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа“, коментира връщането към живота, който познавахме преди пандемията, вицето Томислав Дончев.

При траен спад на заболелите правителството е готово да даде зелена светлина и за отварянето на кината и театрите, каза още Томислав Дончев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Най-после нещо и в тази насока. Естествено, че родителите които има кой да гледа децата им, няма да ги пуснат. Така че няма да е толкова голяма бройката им.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина