АктуалноБългарияВластГрадътНовиниПод лупа

Съветниците на Пловдив си гласуваха почти двойни заплати

Те влизат в сила от 1-ви септември и ще струват на града около половин милион годишно

Така си оценяват техния труд, бе коментарът на кмета Здравко Димитров

Нов Правилник за работата на Общински съвет-Пловдив бе приет на днешната редовна сесия, която се проведе при спазване на противоепидемичните мерки в голямата зала на Градския дом на културата. С приемането на документа работата на институцията, вече ще се предава онлайн.

В Правилника е залегнало и увеличаване на възнагражденията на Общинските съветници, което не касае администрацията на местния парламент. Вътре е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата.

Припомняме, че въпреки заявлението на кмета Здравко Димитров при встъпването му в длъжност, че заплатите в Община Пловдив ще бъдат замразени за една година, това не се случи. През март т.г. Вдигнаха заплатите на кмета и райкметовете на Пловдив, като предложението бе направено на микрофон в зала от групата на ГЕРБ. Така кметската заплата стана 3350 лева и на питането ни тогава, дали това няма да доведе и до корекция на заплатите на Съветник №1 и всички останали общински съветници, бе отговорено, че техните заплати няма да се вдигат.

По закон те са обвързани с проценти от кметската заплата, но е формулирано с „до“. Така заплатата на председател на ОбС може да е до 80 на 100 от тази на кмета. От размера на възнаграждението на Съветник №1 зависят и парите, които получават велможите. Досега те се изчисляваха така: по 20% за една сесия, 2% за участие в комисия и до 50% за представителни разходи. Според новите правила те ще получават на сесия 15% от заплата на председателя, за участие в комисия по 2% и до 40% за представителни разходи. Въпреки, че процентите са намалени, то сумите по тях в парично изражение са по-големи, заради почти двойното увеличение на заплатата на председателя.

Може би това обяснява защо точката мина без дебат, като единствено от ППГОС заявиха, че няма да я подкрепят, заради рязкото вдигане.

Предложението бе гласувано с 36 „За”, 6 „Въздържали се” и 1 „Против”. Отрицателният вот бе на Костадин Гаров.

Кметът Здравко Димитров коментира вдигането на заплатите така:

 „Те си ги гласуват, така са си преценили, така си оценяват техния труд. Ще осигурим парите.”

Така от 1 септември Александър Държиков ще получава стана 2650 лева, вместо 1350, колкото взимаше досега. Общинските съветници ще получават по 269 лева на сесия и по 26 лева за участие в комисия, а представителните им разходи ще са на обща стойност около 700 лева на човек. При средно две сесии на месец новата сума ще е над 2000 лева, за сравнение при стария правилник тя беше около 1300 лева.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина