АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Студенти от Медицинския университет и родителите им стреснати от увеличените семестериални такси

Не намираме сериозно основание след почти 18 месечно онлайн обучение да бъдат повишавани таксите, категорични са те

Всички – родители и студенти, са категорични, че ако МУ е бизнес организация, то тогава е длъжен да има договор със студентите, в който ясно да бъде записано колко ще бъде таксата за всяка една година от обучението

На 10-те телефона в Учебен отдел днес не отговаряше никой

10 330 лева и 28 стотинки – това е семестериалната такса по специалността “Медицина” в МУ-Пловдив за учебната 2021/2022 година за българските студенти, който не са държавна поръчка. За настоящата година тя е била 9200 лева на семестър, а предходната – 7090 лв. Това съобщиха родители и студенти, които са силно стреснати от поредното увеличение и то в период на криза.

“Всяка година ръководството на университета повишава такси абсолютно безпардонно, без каквото и да е основание”, Заяви баща на студентка, завършила току-що втори курс. Родителите ѝ са категорични, че не могат да си позволят подобни такси повече.

Дъщеря ни полага големи усилия да стане един бъдещ достоен български лекар, споделя семейството.

“От университета се позовават както и миналата година на Постановление на Министерски съвет, в което Държавата установява само таксите за държавна поръчка във висшите училища в България, както и тези за чуждестранни студенти в България. Не намирамe сериозно основание, след почти 18 месечно онлайн обучение, да бъдат повишавани таксите”, протестират студенти и добавят, че за сега тяхното недоволство е просто глас пустиня.

Бъдещите лекари обясняват, че са запознати съм с начина на формиране на таксата,  като има коефициент, който се определя от държавата. Те поясняват, че за хилядите левове, които плащат българските студенти платено обучение, не получават от университета абсолютно нищо:

Учебниците си ги купуваме сами, а те не са много евтини, облекло необходимо за учебните занятия купуваме също сами, достъпът до столовата е също за наша сметка и отиването и връщането до университета е абсолютно за наша сметка”, разказва четвъртокурсник пред репортера ни.

Всички – родители и студенти, са категорични, че ако МУ е бизнес организация, то тогава е длъжен да има договор със студентите, в който ясно да бъде записано колко ще бъде таксата за всяка една година от обучението.

Темата бе повдигната и от студентка по фармация на вчерашната среща със студенти на Слави Трифонов в Пловдив.

Къде е държавата ? Кой ни защитава ? – попита тя и показа колегите до себе си, които учат Медицина, Дентална медицина и фармация платено обучение.

“Плащаме всички такси,учебници и накрая ще платя 9500, за да уча един семестър. И държавният стаж, който е държавен и него ще го платим.”

“Студентите в Англия си завоювах нещата. Истината е че от 90-те години насам студентите в България са една аморфна маса, която не се защитава. Вие не си гоните правата, не се подкрепяте, не се защитавате, не се организирате, за да си гоните правата. Ние през 90-те окупирахме университети” – Това отговори Тошко Йорданов.

От редакцията на Под тепето звъняхме днес след обяд на 10-те телефона на Учебен отдел в Медицинския университет. На всеки един отговорът, който получавахме бе “в момента няма връзка с този номер”.

Същото бе положението и с телефона за заместник-ректора по учебна дейност проф. д-р Ани Белчева, дм.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

18 коментари

 1. Платено обучение учат предимно момичета ,които не успяват с 5-ци да влязат държавна поръчка,а момчета влизат масово с две тройки ! Защото бройката за влизане е 50:50 за момичета и момчета,въпреки че момичетата изкарват много по-високи оценки на приемните изпити.

   1. Аз съм мъж и съм завършил преди 10 години фармация в София държавна поръчка. В Пловдив бях първи в класирането с бал 35.10 (5.80 по химия и 5.75 по биология). Много добър поглед имам над системата и последващото образование в медицинските университети. Като искаш да следваш в МУ по лесния начин ще кихаш. Селянията оставям за вас 😉

    1. Сигурно сте били единствения с тези оценки на КСК. 🙂 За което поздравления. Но от 10 години до днес има огромна разлика. Напливът се увеличава, особено от 3-4 години назад. Местата в следствие на това – не стигат. Не разбирам обаче злобата Ви, щом има платено, защо няма и хора, които да са платено, особено когато сте наясно, че момичетата са в пъти повече за тази специалност?! И защо го определяте по “лесния начин” след като сте наясно И ЧЕ платената поръчка също е с класиране, или иначе казано – първия НЕПРИЕТ държавна поръчка , е ПЪРВИ ПРИЕТ платена поръчка? Няколко стотни ли определят дали си по-умен от друг? Особено на КСК. Моите извинения, но не сте прав! Никога не е било някой “платено” да “киха” парички за взимане на диплома – разликата е, че сами изплащаме субсидията си.

 2. Тия какво се правят…какво са 10 000 лв в сравнение със схемите, които ще почнете да въртите като започнете да „лекувате“ хората. Как може въобще да има платено обучение по медицина…тоест тия дето не стават си плащат и после „лекуват“. Жална ни майка…

  1. Първо се запознай какво означава платено и как се влиза „платено в медицински университет“ и тогава коментирай. Има студенти платено са с по-висок успех от държавна поръчка. Естествено,че не си запознат съдейки от коментара… и от тук следв въпроса: Какво коментираш след като не си запознат нито с проблема, нито с темата?

  2. Лесно е да коментирате, когато не знаете истината. Момичета платено – са влезли с оценка 5 и нагоре на кандидатстудентски изпити, а момчета, които са приети в същия този курс с момичетата “платено” – са приети с оценки 3. Това, че семействата на тези момичета са приели да плащат такси, 7 пъти по-високи, е за да сбъднат мечтите на детето си и да не сриват самочувствието му, за да не го оставят 1 година вкъщи, обвинявайки се. Колкото до платената поръчка , тя също е под класиране. И понякога няколко стотни те делят от държавната поръчка. Всъщност да си платено не е срамно – плащаш субсидията си сам, вместо държавата да ти я плаща, а местата са ограничени, но какво да обясняваме на Вас, драги Анонимен. Ако бяхте Човек с достойнство нямаше да пишете тук, а щяхте да не позволявате този фарс и това изнудване на студенти, защото утрешния ден потърпевшия може да сте Вие или децата Ви. Тъжно е. А мисленето Ви – ограничено.

   1. Аз позволявам този фарс? Не смятате ли, че сляпото „следване“ на мечтите на децата ви води именно до този резултат? Ако има някаква несправедливост в балообразуването и оценяването не трябва ли да предприемете някакви действия, с които да изразите неодобрението си- това е достойно, а не да обяснявате как вие всичко знаете, а другите не. Или и вие сте родител на дете, което трябва да стане „доктор“ независимо от всичко? Лекарската професия не е за хора, чийто родители са готови да плащат, за да станат такива, това поведение и начин на мислене се отразява пряко на всеки един, който в бъдеще ще трябва да се довери на „уменията“ на маминото детенце. И въпреки явната несправедливост в балообрвзуването вие предпочитате да плащате такси, а те се вдигат всяка година, но в същото време очаквате някой друг да се погрижи за вашия интерес? Ами това си заслужавате, отношението ни като общество по подобни проблеми в държавата ни е същото, преклонена главица сабя не я сече. Колкото и да лаетр ще ди плащате, но поне „възвращаемоста“ е добра после.

    1. Да започнем от тук, че балообразуването е комплексно. Момчета влизат с оценки 3ка, както вече споменах. Момичетата с 5 не успяват. При положение, че отначало имаше начин да се влезе платено, а следващата година на кандидатстудентски изпити, при изкарани хубави оценки, можеше да се преместиш държавна поръчка във вече втори курс, всички влязоха с тази идея. Изведнъж този закон се промени, без да се спомене пред никой от нас. Прие се да се плаща на определена такса, но не и тя да се вдига драстично. Не виждам какъв е проблема за Вас, да има платено, при положение че тези деца са влязли с висок бал и имат оценки на КСК, както и в университетът, по-високи от на други – държавна поръчка. И още нещо, по което сте некомпетентен – таксите не се вдигат всяка година, те се вдигат сега и драстично. Борим се срещу това, да не се вдигат за вече приетите студенти. Желая Ви това, което пожелахте, да ви се сбъдне на Вас, понеже сте на светлинни години от това, което си позволявате да коментирате.
     А това на кого съм родител- не смятам, че би било от значение, понеже и да съм, и да не съм, не бих разсъждавала като Вас. Децата ни не учат това, за да изкарват пари и защото е бизнес, а защото са ходили на уроци с години , за да успеят да влязат. И вие сте никой, да ги съдите, защото ако опрете до тях някой ден, няма да се молите да Ви лекуват , защото сърцата им са големи. Далеч са от сегашните лекари – до гуша в корупция.

     1. Тоест вие сте се съгласили на една явна несправедливост и откровена дискриминация- момчетата да бъдат третирани по-леко от момичетата само единствено на база пол, за да можело евентуално във втори курс те да се преместели държавна поръчка? Вие въобще не се съсредоточавате върху основни проблеми и когато някой ви го каже го обявявате за прост и неинформиран, а вие като много умна и интелигентна се съгласявате дъщеря ви(примерно) да не може да влезе в МУ с оценка над 5, и предпочитате да давате пари за платено обучение с идеята някога си това нещо да се промени, а някой гащник да влезе държавна поръчка с 3?!?! За мен това е абсолютно непонятно, но това си е ваш проблем тъй като смятате, че няма проблем едни студенти да влизат с 3, а други с 5 , но е проблем като вдигат таксата на платеното обучение…

      П.С. Не се съмнявам, че отново нещо не съм разбрал понеже съм прост.

   1. Ами не сте разбрали, разбира се.
    На всяко класиране всяка година има определен брой за прием. Половината момчета, другата половина момичета. На момичетата най-ниската оценка е 5.50 (например)
    А на момчета – 3.00. Ако да кажем *дъщеря ми* има 5.49 е извън класацията, а момчетата с 3 са си приети. Това не е до нечии избор , а е по закон във всеки университет. И вие твърдите, че децата приети платена поръчка са прости, а други, приети с 3 – държавна поръчка , са по-умни ли ? разликата между платено и държавно, е че за платеното не са стигнали в повечето случаи няколко стотни и този който е платено плаща субсидията, а другите държавна поръчка държавата изплаща субсидията им. Какво толкова не разбирате, и да, отново не сте разбрал. За мен има проблем в това, че определено дете е с оценка 5 и е платено, а повечето момчета са с оценки 3. И проблема е че тези деца с 5 ги обвинявате за прости. Щом вие го коментирате, значи сте още по-некомпетентен, да. Дори не сте си направили труда да се интересувате и започнахте с коментар “Тия какво се правят?”
    Кой се прави, господине? Утре като отидете при доктор – мъж, го попитайте с каква оценка е приет в МУ. Защото когато придобиеш диплома , никой не разбира дали си бил платено или държавна поръчка. Само че на кандидатстудентските изпити масово имат 3ки и ги приемат, а момичетата с 5 и нагоре , не влизат. Да, децата учат платено, защото няма гаранция за това дали до другата година формата за който са готвили ще е същия , нито пък има смисъл да се ходи още година на уроци, тъй като накрая влизат 40 момичета от 4000 явили се.

    1. П.П:
     Относно това с държавната поръчка, имаше закон, че ако си влязъл платено и през първи курс си си взел изпитите, следващата година можеш да се явиш на КСК с по-малките и ако имаш хубави оценки да бъдеш приет, като не се връщаш в първи курс. Вече и това го спестиха , не информираха и оставаш задължен да плащаш.

  1. Кой е казал, че ще започнат да работят? Да излезеш от университет и то Медицински, не е лесно и достъпно. Всъщност коментиращите винаги сте компетентни по всеки въпрос, а реално в живота сте неразвиващи се и изпълнени със злоба. Медиицната в България може да е бизнес , но това не означава, че студентите “платено” , я учат за да са бизнесмени. Имайте уважение и най-вече – молете се да не Ви дойде до главата. Защото ако искате да се борите за мечтите си, ще сте на тяхно място. Ако не искате – ще работите да сбъднете нечии чужди мечти. Както и правят много хора, загърбили мечтата си.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина